Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

От 2022 г. държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще имат нов формат

Учениците, които тази година са в осми клас, първи ще държат тези нови матури

От 2022 г. държавните зрелостни изпити в 12-и клас ще имат нов формат

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

До 2022 г. зрелостниците ще полагат зрелостни изпити въз основа на учебните програми, по които са обучавани при действието на Закона за народната просвета и нямаме основание да променяме формата, но от 2022 г. новият Закон за предучилищното и училищното образование изисква зрелостни изпити на две равнища - върху общообразователната и профилираната подготовка. Това каза при представянето на резултатите от матурите в 12-клас Евгения Костадинова, директор на дирекция "Съдържание на предучилищното и училищното образование" в Министерството на образованието и науката.

По думите й това означава да има различни зрелостни изпити в зависимост от това дали един ученик е изучавал предмет като профилиращ или само като общообразователен, предаде БТА.

Форматът за държавните зрелостни изпити се определя с наредба на министъра на образованието, като следва учебните програми, обясни Костадинова. 

Още по темата

Учениците, които през тази година са в осми клас, ще са първият випуск, който ще държи тези нови матури в 12-и клас през 2022 г. До десети клас учениците, които са приети в профилирани гимназии, не учат профилиращи предмети, но в 11-и 12-и клас има профилирана подготовка.

Зрелостниците в професионални гимназии още от осми и девети клас започват с отделни часове по професионална подготовка. Когато този випуск завършва 12-и клас, в зависимост от това дали са учили профилирана или професионална подготовка, вторият им изпит ще бъде върху профилиращ предмет или върху професионалната им подготовка, каза Костадинова. Тя коментира, че "всички, които искат да положат изпити, различни от профилиращите си и от професионалния, имат право да го направят, но ще го правят върху по-ниско равнище - върху общообразователната си подготовка".

Заместник-министърът на образованието Таня Михайлова заяви, че матурата по български език и литература, която е първият държавен зрелостен изпит, ще бъде еднаква за всички ученици.

Експертът от МОН Александър Трингов обобщи, че след четири години - първият задължителен държавен зрелостен изпит ще е по български език и литература, на втория задължителен държавен изпит учениците ще могат да избират между предмети, които са им били профилиращи, но не български език, и от професионалната им подготовка. "Третият държавен изпит, който е по желание, вече могат отново зрелостниците могат да избират между предмети, като сред тях се включва и българският език, ако е бил профилиращ обаче", обясни Трингов.
 

По статията работи: Надежда Бочева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от Образование
Brexit може да оскъпи обучението на студенти във Великобритания