Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Образование

Ще има ли адекватни мерки за подкрепа на образованието при дистанционно обучение?

Необходимо е да се направи сериозен анализ, преди да се дават предложения, но има забавяне в реакциите на МОН, посочи Яна Алексиева от Асоциация Родители

Ще има ли адекватни мерки за подкрепа на образованието при дистанционно обучение?

Снимка: Pixabay

Училищата и семействата се справиха заедно в начинанието да се завърши учебната година. Специализирани мерки в подкрепа на родителите обаче не се видяха. Трябва да се обърне внимание на семействата в риск и децата с уязвим имунитет. Не всяка работа може да се върши вкъщи. Това коментира в ефира на Bloomberg TV Bulgaria Яна Алексиева, изпълнителен директор на Асоциация Родители.

Още по темата

"Помощта не е еднозначна, семействата са различни. Трябва да се помисли за учениците в началния етап на образованието", съветва експертът.

Алексиева обясни, че са провеждани разговори с Министерството на образованието и науката и има разписани въпроси за мерките.

„Необходимо е да се направи сериозен анализ, преди да се дават предложения. Има забавяне в обсъждането на мерките", посочи изпълнителният директор на Асоциация Родители и призова да не се чака до септември.

Алексиева отбеляза, че няма сигнали работодател да е притиснал родител да напусне работа за това, че гледа детето си, но родителите като цяло все пак са притеснени да извършват задълженията си в съчетание с грижите за децата. Тя даде пример с Чехия, където има възможност болничният за родителите да се увеличи.

"Дистанционното обучение със сигурност е ефективно и има безкрайни предимства, но не може да замести живия контакт не само заради общностния смисъл и социалните и емоционални умения, които училището дава, но и защото ученето като процес се случва най-добре на живо", категорична е Яна Алексиева и цитира примери от изследване как са се справили училищата по време на емидемичната обстановка заради коронавируса.

Пред какви други предизвикателства се изправят родители и ученици преди началото на новата учебна година? Какви са икономическите измерения на коронакризата за българското образование?

Вижте целия разговор във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Бизнес старт" вижте тук.

 

По статията работи: Екип на Bloomberg TV Bulgaria

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
2
 
1
преди 9 месеца
Няма профилна снимка
Дистанционното обучение в училище е като да ближеш меда през буркана, това и най-глупавите го разбраха. А може би това целят управляващите , да превърнат децата ни в ***. " Когато назначваш глупави хора на отговорни постове, те също назначават глупваи хора. " Хоръс Джаксън Браун

Още от Образование
България ще насочи 56 млн. евро за дистанционното обучение