Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Обучение

Започва подготовката на кадри за поддръжка на електробуси

Ученици ще се обучават в център по диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика "Хенри Форд"

Започва подготовката на кадри за поддръжка на електробуси

В столицата вече се движи тестово нов електрически автобус. Снимка: БТА

До края на годината пристигат първите 20 електробуса в София и имаме нужда от специалисти, които да ги поддържат, защото сега нямаме.

Това съобщи кметът на столицата Йорданка Фандъкова на откриването на новия център за диагностика на електрически и конвенционални автомобили в Професионалната гимназия по транспорт и енергетика „Хенри Форд“, пише на сайта на Столична община.

Още по темата

„Нашите основни усилия през последните години са насочени към подобряването на качеството на въздуха. Една от важните мерки затова е стимулирането на електромобилността, както по отношение на градския транспорт, така също и по отношение на личните превозни средства. Закупуваме нова техника и в същото време имаме нужда от специалисти, които да я поддържат, посочи Фандъкова. – Новата техника изисква млади и добре подготвени специалисти. Столичният авто- и електротранспорт имат сключени договори с гимназията за дуално обучение, за да може да си подготвим специалисти, които и в момента използват базите на транспортните дружества, за да провеждат своята практика.“

Заместник-министърът на икономиката Александър Манолев, който присъства на събитието, обясни, че създаването на този учебен център откроява две тенденции.

„На първо място автомобилният сектор в България се развива с изключително добри устойчиви темпове. Като оборот в него надхвърля 1 млрд. евро, а добавената му стойност се е увеличила четири пъти за последните десет години. Това е и един от секторите, който привлича най-много чуждестранни инвеститори именно във високотехнологичните производства, а това показва, че тепърва ще имаме нужда от добре подготвени кадри в този сектор“, коментира Манолев.

Директорът на професионалната гимназия Теньо Стойчев разкри, че новият център е първият по рода си в страната и подчерта, че е направен със средства на бизнес организации, Министерството на образованието и науката и самоучастие от страна на образователната институция. Стойчев каза, че изграждането на новата придобивка струва над 200 хил. лева.

„Самият бизнес ни предостави три автомобила, от които единият е хибрид. Тук учениците ще научат всичко, свързано с диагностиката на електрическите и конвенционални автомобили, възможните повреди“, добави директорът и каза, че новият център е снабден с най-модерната техника, с която в момента разполага бизнесът и ученикът директно ще заема работно място, без да има нужда от преквалификация.

По статията работиха: Петя Стоянова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от