IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЦБ дава 100 дни хората да похарчат 14,5 млрд. паунда в хартиени банкноти

Това са последните останали банкноти, отпечатани на хартия, преди банката да се пренасочи към полимерен вариант

08:53 | 23.06.22 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Новите полимерни банкноти от 20 паунда. <em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Новите полимерни банкноти от 20 паунда. Снимка: Bloomberg

Английската централна банка обяви, че хората, държащи 14,5 млрд. паунда в стари хартиени банкноти, имат само 100 дни да похарчат или депозират парите, преди да останат без стойност, съобщава Bloomberg.

Централната банка на Великобритания заяви, че около 477 млн. от последните останали банкноти, отпечатани на хартия, са останали в ръцете на гражданите, но те ще спрат да бъдат законно платежно средство след 30 септември. 

„Повечето хартиени банкноти са извадени от обращение, но значителен брой остават в икономиката“, казва Сара Джон, главен касиер на АЦБ.

Хартиените банкноти са последният от този вид във Великобритания. Централната банка започна да печата върху подобен на пластмаса полимер, който е по-траен и е с по-добри функции за сигурност.

Все още има 8,2 млрд. паунда от банкноти от по 50 паунда и 6,3 млрд паунда от банкноти от по 20 паунда в обращение, заяви АЦБ.

Новите полимерни банкноти включват художника Дж. М. У. Търнър и математика Алън Тюринг. След 30 септември хората ще трябва да обменят хартиените банкноти лично в централата на АЦБ в Лондон или чрез пощата.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още