IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дели от Фед: Банката дори не е близо до финала на битката си срещу инфлацията

Ще е прибързано да решим, че сме си свършили работата, предупреди управителят на Фед в Сан Франциско

20:30 | 02.08.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка: Bloomerg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomerg L.P.

Федералният резерв на САЩ "дори не е близо" до финала на битката си срещу най-високата от десетилетия насам инфлация. Такова мнение изрази управителят на Фед в Сан Франциско Мери Дели, цитирана от Bloomberg.

"Имахме добро начало и се чувствам много доволна докъде сме стигнали до момента", но инфлацията е "твърде висока", каза Дели по време на интервю в LinkedIn във вторник.

"Все още сме непоколебими и абсолютно обединени за постигането на ценова стабилност, която не означава инфлация от 9,1% - означава нещо, по-близко до инфлация от 2%, следователно има дълъг път за извървяване", допълни централният банкер.

 

 

 

Миналата седмица Фед одобри второ поредно лихвено повишение в размер на 75 базисни пункта (б.п.). След решението ръководителят на финансовата институция Джером Пауъл заяви пред репортери, че на следващото си заседание през септември банката може да направи същия ход. Това обаче ще зависи от постъпилите дотогава данни. Следващото заседание на Фед е на 20-21 септември.

"Наистина ще бъде прибързано да се приключи с всичко това и да кажем, че работата е свършена. Също така смятам, че имаме тази висока инфлация от известно време насам вече и че ставаме твърде уверени, че вече сме разрешили проблема", допълни Дели. Тя предупреди, че Фед трябва да остане отдаден на задачата си, докато не види отражение на действията си в данните.

По-рано през деня във вторник управителят на Фед в Чикаго Чарлз Евънс посочи, че през септември банката може да повиши лихвите с 50 б.п., като е възможно да бъде дискутиран ход и от 75 б.п.

"Ако наистина помислиш, че нещата не се подобряват... 50 б.п. е разумна оценка, но 75 б.п. също биха били добре (като ход)", коментира Евънс пред репортери, цитиран от Ройтерс.

Той допълни, че се надява, че инфлацията най-после ще започне да се забавя, с което банката ще може да продължи с ходове от по 50 б.п. след два месеца, последвани от ръстове от 25 б.п. през първата част на следващата година.

От март насам Фед е одобрил лихвени повишения в размер на общо 225 б.п.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:15 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 2
OPASEN
преди 1 година
Времето за клане дойде :-) Който знае кой и как движи Света няма да пострада, но тия хора сме малко...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още