IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доходността по 10-годишните щатски облигации надхвърля 3% за първи път от 2018

Доходността на бенчмарка се повиши бързо през тази година, след като в края на 2021 г. бе близо до 1,5%

21:42 | 02.05.22 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Сградата на американското министерство на финансите. <em>Снимка: Samuel Corum/Bloomberg</em></p>

Сградата на американското министерство на финансите. Снимка: Samuel Corum/Bloomberg

Доходността по американските държавни ценни книжа продължи да се покачва в понеделник, докато инвеститорите следяха икономическите данни и паричната политика в първия търговски ден на май.

Доходността върху бенчмарковите 10-годишни облигации се повиши с повече от 11 базисни пункта до 3% в обедната търговия. Доходността на 30-годишните облигации се покачи с повече от 11 базисни точки до 3,062%. Доходността се движи обратно на цените, а 1 базисна точка е равна на 0,01%.

С това движение доходността по 10-годишните облигации достигна най-високото си ниво от 3 декември 2018 г. насам. Доходността на бенчмарка се повиши бързо през тази година, след като в края на 2021 г. бе близо до 1,5%. В края на март тя се колебаеше близо до 2,33%.

Инвеститорите очакват сряда, когато Федералният комитет по операциите на открития пазар ще направи изявление относно паричната политика. Решението ще бъде оповестено в 21:00 ч. българско време, а председателят на Федералния резерв Джером Пауъл ще проведе пресконференция в 21:30 ч.

Горещият инфлационен доклад от петък подчерта трудната макросреда. Основният ценови индекс на разходите за лично потребление - предпочитаният от Фед измерител за инфлацията - нарасна с 5,2% спрямо година по-рано.

„Глобалният характер на сегашното избухване на инфлацията прави работата на Федералния резерв за намаляване на поскъпването в САЩ още по-трудно. Тъй като голяма част от инфлационния натиск идва от екзогенни фактори (световните цени на петрола, затрудненията по веригата на доставките, политиката за нулевия Covid в Китай), използването на основния лост на политиката на Фед - повишаването на овърнайт лихвения процент, за да се повишат разходите по заемите за бизнеса и потребителите - му дава ограничени възможности да спре този глобален инфлационен натиск", заяви главният инвестиционен стратег на Oppenheimer Джон Столцфус в бележка до клиентите, цитирана от CNBC.

В понеделник имаше някои противоречиви данни от икономическия фронт.

Индексът PMI в производствения сектор на САЩ, изготвен от S&P Global, достигна 59,2 пункта, което е леко понижение спрямо предварителните данни, но е по-високо ниво от това през март. Същевременно PMI индексът на ISM в промишлеността спадна до 55,4 пункта, което не отговаря на прогнозите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:03 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Пазари виж още

Коментари

Финанси виж още