Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Автоматизацията - благословия или проклятие за недвижимите имоти?

Автоматизацията може да подобри ефективността в индустрията, пише списание Forbes

Автоматизацията - благословия или проклятие за недвижимите имоти?

Снимка: Архив Ройтерс

Технологиите навлизат все по-осезаемо в недвижимите имоти и индустрията все повече осъзнава истинските ползи от технологичния напредък.

Едно от малкото притеснения е, че нарастващото използване на технологиите ще доведе до загуба на работни места. Но по същество автоматизацията помага на експертите в недвижимите имоти да изпълняват задълженията си по-добре, така че трябва да бъде използвана, а не да предизвиква страх, пише списание Forbes.

То дава примери за това как автоматизацията отключва възможности за брокерите на бизнес имоти, купувачите и продавачите и повишава производителността им, като в същото време намалява рутинната им дейност.

Днес брокерите на бизнес имоти обикновено продават имот, като първо правят оценка на актива и след това съставят списък с потенциални купувачи в мрежата си от контакти. Третата стъпка е да подберат купувачи въз основа на критерии като локация, предишни покупки и съществуващи връзки.

Но продажбата на имоти само въз основа на личната мрежа от контакти може да е ограничаваща. Управлението на пазара онлайн го отваря за повече инвеститори, което често води до повишаване на цената на актива.

Автоматизирането на част от процеса по продажба позволява на брокерите да разширят обхвата си и спомага за изграждането на нови връзки, пише Forbes.

Освобождаване на време за допълнителна работа

Брокерите имат тежката задача да събират и организират наличните данни за имотите. Тази дейност, която отнема време, не им позволява да се съсредоточат върху наистина важните неща – търсенето на нови възможности и финализирането на сделки.

Още по темата

Навлизането на технологиите прехвърля голяма част от събраните данни в „облак“, което позволява на брокерите да съсредоточат вниманието си върху консултирането на продавача, позиционирането на имота и осведомяването на купувача за потенциала на актива, а това спомага за финализирането на сделката.

С това спестено време брокерът може да анализира данните и да ги пречупи през призмата на местоположението, за да направи точни препоръки на клиентите си, които са непостижими за компютрите, отбелязва Forbes.

Използване на данните за ефективни преговори за цената

Досега оценката на имота се основаваше отчасти на инстинкта на брокера, което до известна степен я правеше субективна. Преговорите за цената, при които продавачите и купувачите трябва да дадат мнението си, често са най-трудният етап от сделките за бизнес имоти. Много често се стига до непреодолими различия между купувача и продавача или до продължителни, разгорещени преговори между различните страни и брокера.

Но определянето на цената чрез алгоритъм, който генерира данни за сходни имоти през годините, е доста по-обективно и спомага за намаляване на споровете. Това бързо се превръща в силен инструмент, който помага на продавачи и купувачи да стигнат до обща позиция.

Определяне на вероятността за продажба

С традиционните методи за сключване на сделка може да е трудно да се определи дали в крайна сметка трансакцията ще се осъществи или не, а още по-трудно е да се стигне до консенсус за цената.

Но технологиите променят това. Алгоритми, които разчитат на подобрената способност за определяне на истинската стойност на даден имот, могат да предсказват вероятността за продажба на даден актив и на каква цена. Това позволява на брокера и на продавача да навлязат по-уверено на пазара. Информираният брокер или продавач може да определи коя стратегия ще даде най-добрите резултати, пише Forbes.

Накъде вървят недвижимите имоти?

По подобие на Netflix и Amazon, които правят предположения въз основа на предпочитанията за гледане на филми и пазаруване на клиентите, технологиите, използващи големи масиви от данни, ще започнат да създават същите инструменти за препоръка в сектора на бизнес имотите. Технологиите позволяват на различни платформи да проучват миналите сделки на инвеститорите и да предложат имоти, които да добавят към портфолиото си.

За разлика от препоръките, направени чрез мрежата от лични контакти, тези препоръки нямат географски ограничения. Например, ако клиент е купил офис сграда в центъра на Питсбърг, алгоритми могат да установят, че той е силен кандидат за закупуване на сходна офис сграда в Мемфис, Форт Лодърдейл или Финикс. Технологиите ще открият различните характеристики на миналите му покупки – вид имот, размер, цена, ниво на заетост, за да направят прогноза какъв вид имот е най-вероятно да купи, а това създава по-голям брой инвестиционни възможности.

Макар че в миналото автоматизацията беше смятана за потенциална заплаха, сега тя започва да се възприема като реална възможност за създаване на по-голяма ефективност в индустрията, отбелязва Forbes.

По статията работи: Божидарка Чобалигова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Емирът на Дубай иска да придобие някои от най-луксозните хотели в Европа