Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на имотите в Гърция се възстановяват с подобряването на икономиката

Цените на апартаментите са нараснали с 0,8% през второто тримесечие, сочат данни на Гръцката централна банка

Цените на имотите в Гърция се възстановяват с подобряването на икономиката

Снимка: Pixabay.com

Зараждащото се възстановяване на жилищния пазар в Гърция е набрало скорост през второто тримесечие на 2018 г., сочат данни на централната банка на страната. Това засилва вероятността подобряването на икономиката да подкрепи още повече цените на имотите, съобщава Ройтерс. 

Имотите съставляват голяма част от богатството на домакинствата в Гърция, която е една от страните с най-голяма жилищна собственост в Европа. 80% от гърците притежават собствено жилище спрямо средно 70% в страните членки на ЕС, сочат данни на Европейската федерация за ипотечно кредитиране. 

Цените на апартаментите, в които живеят мнозинството от гърците, са нараснали с 0,8% през второто тримесечие спрямо същия период на миналата година, сочат данните на Гръцката централна банка. Растежът се ускорява спрямо повишението от 0,1% през първите три месеца на годината. 

През 2017 г. цените на жилищните имоти намаляха с 1% на годишна основа, с което кумулативният спад от 2008 г. насам, когато започна продължителната рецесия в страната, достигна 42%. 

Пазарът пострада от имотните данъци, наложени за запълване на бюджетните дефицити, затягането на ипотечното кредитиране и безработицата, която все още е около 20% и е най-високата в еврозоната. 

Още по темата

Освен че намалява богатството на домакинствата, спадът на цените на имотите засегна и стойността на обезпечението по дължимите ипотечни кредити към банките. Но цените започнаха да нарастват през първите две тримесечия на 2018 г. и икономистите очакват възстановяването им да продължи. 

"Данните потвърждават, че имотният пазар е навлязъл в умерена фаза на възстановяване. То може да набере скорост, ако разполагаемите доходи на домакинствата и банковото кредитиране се подобрят", казва Никос Магинас, икономист в Гръцката централна банка. 

Той допълва, че скокът на цените на жилищните имоти е по-отчетлив в свързаните с туризма сегменти на пазара, стимулирани от силното търсене. 

Икономиката на Гърция постигна ръст за пето поредно тримесечие в периода до март тази година, като той беше по-бърз в сравнение с предходното тримесечие, подкрепен от по-силния износ. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Шест тенденции при инвестициите в бизнес имоти в Европа през 2019 г.