IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на имотите в Лондон отбелязват най-голям спад от началото на годината

Имотният пазар в британската столица пострада особено тежко от несигурността около Brexit

11:42 | 18.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Цените на жилищата в Лондон отбелязаха най-големия си спад от началото на годината през юни на фона на продължаващото изоставане на имотния пазар в британската столица от останалата част на страната, предава Bloomberg.

Цената на имотите, които са излезли на пазара в Лондон е намаляла с 0,9% на месечна основа, като средната цена е била 631 737 паунда (838 хил. долара), съобщава имотният сайт Rightmove. На годишна основа цените са се понижили с 1%, което превръща юни в десетия пореден месец на спад. В цялата страна цените на имотите са се повишили с 0,4% на месечна основа и с 1,7% на годишна основа.

Понижението на цените в Лондон отчасти се обяснява с края на пролетния сезон на купуването на имоти. На национално равнище данните показват „стабилен пазар“, като недостатъчните запаси тласкат цените нагоре в северните области, а в южните цените на имотите намаляват.

В Лондон „новите продавачи на пазара признават, че традиционно по-оживения пазар на продажбите през пролетта върви към края си“, казва директорът на Rightmove Майлс Шипсайд. „Към средата на 2018 г. равносметката е, че шансовете продавачите да намерят купувач в северните области са доста добри в сравнение с предходната година, но пазарните условия са по-неблагоприятни за продавачите в повечето южни области“, допълва той.

Отделен доклад на Acadata показва, че цените в британската столица са намалели с 0,3% на месечна основа.

Имотният пазар в Лондон пострада особено тежко от несигурността около предстоящото излизане на Великобритания от ЕС.

Британската търговска камара съобщи в понеделник, че понижава прогнозите си за икономически растеж, като вялите потребителски разходи и инвестиции са част от причините. Сега камарата очаква икономиката на Великобритания да нарасне с 1,3% тази година и с 1,4% през 2019 г., най-ниското ниво от финансовата криза насам.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:55 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още