IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в най-богатата скандинавска страна продължават да падат

В норвежката столица Осло цените на жилищата се понижават с 10,5% през януари

15:52 | 05.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Спадът на цената на жилищата в Норвегия продължава и през януари, въпреки че централната банка на страната се готви за по-твърда политика, съобщава Bloomberg.

Цените на жилищата в най-богатата икономика на Скандинавския полуостров намаляват с 0,4% през януари спрямо декември, сочат сезонно изгладени данни на Real Estate Norway. Спадът на годишна основа е 2,2%.

„Малко е рано да се каже, че тенденцията за спад на цените на жилищата е приключила“, казва Ерик Брус, икономист в Nordea Bank AB. Банката обаче прогнозира, че „цените скоро ще се уравновесят“, тъй като „икономиката се подобрява, а лихвите са ниски“, допълва Брус.

Курсът на норвежката крона спрямо еврото се повишава след новината до 9,61 крони за 1 евро към 11,15 ч. местно време в Осло.

След дълъг период на бърз растеж на цените на жилищата и на ипотечния дълг на фона на ниските лихви курсът на пазара се преобърна през пролетта на миналата година, което през декември тласна норвежката крона почти до най-ниското й ниво спрямо еврото в историята.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.

Последна актуализация: 07:56 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още