Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Цените на площите за жилища в Англия със слаб ръст през първото тримесечие

Несигурността около бъдещето на политиката вероятно ще се отрази върху стойността на незастроените площи в Англия през следващите тримесечия

Цените на площите за жилища в Англия със слаб ръст през първото тримесечие

Снимка: Олег Попов, Investor Media Group

Цените на незастроените площи в Англия са се увеличили с 0,9% през първото тримесечие на 2018 г., а градските изоставени индустриални територии - с 0,4%. В същото време стойността на земята за застрояване е останала без промяна, предава PropertyWire. 

Още по темата

Така годишният растеж на незастроените площи в Англия достига 2,2%, а на изоставените индустриални площи – 6,4%, сочи последният индекс за застрояване на земи, предназначени за жилища, на компанията Knight Frank.

Стойността на земите в централен Лондон обаче е спаднала с 2,1% на годишна база и като цяло докладът предполага, че несигурността около бъдещите отношения на Великобритания с Европейския съюз вероятно ще натежи на растежа на цените занапред.

Според Патрик Гоуър, сътрудник по жилищните проучвания в Knight Frank, компаниите за жилищно строителство предприемат изключително избирателен подход, когато залагат в търгове за земя, тъй като се адаптират към риска на пазара.

Докладът посочва, че схемата Help to Buy, която подпомага закупуването на първо жилище, продължава да подкрепя цените на продажбите, макар че предприемачите сега започват проекти, които вероятно ще са готови след 2021 г., когато схемата би трябвало да приключи.

Затова несигурността около бъдещето на политиката вероятно ще се отрази върху стойността на незастроените площи в Англия през следващите тримесечия, особено в комбинация със строителните компании, които отразяват в маржовете си неясното икономическо бъдеще.

Докладът казва още, че основите на търсенето през четвъртото тримесечие на 2017 г. остават без промяна. Високите разходи за строителство обаче все повече ограничават средствата, които предприемачите са готови да дадат за земя.

В централен Лондон няколко големи площи са били предложени за продажба на пазара и докладът предполага, че това би трябвало да покаже силата му и дали по-големите предприемачи се завръщат към района.

Политиките на кмета на Лондон да увеличи броя на жилищата на достъпни цени, построени върху места за строеж, ще има влияние занапред, казва още докладът.

По статията работиха: Виктория Тошкова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Най-недостъпният имотен пазар в света ще става още по-недостъпен