IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Централната банка на Чехия затяга мерките за ограничаване на ипотечните кредити

Институцията повишава антицикличния капиталов буфер на банките за трети път от 2015 г.

10:27 | 19.12.17 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Централната банка на Чехия направи нов опит да подготви банките за предстоящи по-тежки времена заради развитието на пазара на имоти в страната, пише Financial Times.

Институцията повишава антицикличния капиталов буфер за трети път от 2015 г. насам.

"Виждаме, че съществува опасност от спирала между цените на имотите и кредитите за закупуване на имоти. Виждаме, че имотите са надценени с поне 10%. Виждаме риска и сме готови да направим всичко, за да го смекчим", коментира заместник-управителят на чешката централна банка Владимир Томшик пред изданието.

Част от причините за резкия ръст на ипотеките е спадът на лихвите по кредитите заради паричната политика на централните банки за борба с финансовата криза, подчертава изданието. 

През 2010 г. средният лихвен процент по ипотека в Чехия е бил 5,37%, а в края на октомври 2017 г. лихвата се понижава до 2,37%, показват данните на централната банка на страната.

Икономическият бум в страната също поражда известно напрежение. Пазарът на труда е най-строгият в ЕС, което дава увереност на чехите да поемат ипотеки и да купуват имоти. В края на октомври безработицата в страната е 2,7% - най-ниската в Европейския съюз (ЕС), допълва изданието.

„По време на кризата хората бяха доста консервативни за инвестициите си. Сега обаче, когато пазарът на труда се подобрява, това подкрепя търсенето“, коментира Яромир Синдел, икономист в Citi в Прага.

Чешката централна банка вече предупреди банките, че трябва да ограничат високорисковите ипотеки и да обърнат по-голямо внимание на това дали клиентите им разполагат с достатъчно доходи да обслужват заемите си в бъдеще, при евентуален ръст на лихвените нива.

Томшик казва още, че има доказателства, че някои от мерките на централната банка имат ефект. Той предполага, че увеличението на новите ипотеки през първото тримесечие е в резултат от активността на кредитополучателите, които се опитват да си осигурят добри сделки, преди да влязат в сила по-строгите стандарти за кредитирането.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още