IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да построиш ваканционно селище в Занзибар - какво е нужно?

Сформирането на подходящ екип е от ключово значение за проекти в екзотични дестинации, разказва предприемачът Калоян Георгиев

08:24 | 15.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Pixabay</em></p>

Снимка: Pixabay

Предприемачът Калоян Георгиев изгражда хотелска база с жилищна част в Занзибар. В предаването „ИмоТиТе“ на Bloomberg TV Bulgaria той разказа какви са особеностите при реализацията на строителни проекти на архипелага в Индийския океан.

Според него сформирането на подходящ екип е от ключово значение при изграждане на ваканционен комплекс в екзотични дестинации като Занзибар. По думите му най-важно е да намериш добър мениджър, добър адвокат и добър счетоводител, които да харесват това, което правиш и да се разбирате отлично. Без правилните хора на подобно място си осъден на провал или огромни харчове, предупреди предприемачът.

Придобиването на земя от чужденци в Занзибар не е проблем, когато инвестицията е над определен размер. Схемата е подобна на тази в България, където държавата подпомага по-големите инвеститори (клас А и клас Б) чрез облекчения и специална агенция“, обясни Калоян Георгиев.

Цените на терените варират от 10-20 долара/кв. м до 300-400 долара/кв. м, като най-скъпи са тези в близост до плажните ивици“, каза той.

По думите му разрешение за строеж в Занзибар, както и на много други места по света, може да се вземе много лесно и много трудно в зависимост от подхода.

"Занзибар е в Централна Африка и бюрокрацията е голяма. Ние си получихме разрешението за една седмица, но има известни случаи на хора, които с години не могат да вземат разрешение за строеж", каза Калоян Георгиев.

Строителни фирми в Занзибар има, но личната ми препоръка е да се наемат бригади от континенталната част на Танзания или от Кения. Те са по-качествени, по-опитни и по-професионални“, препоръча той.

Строителните материали се купуват основно от континенталната част на Танзания. Има обаче по-качествени материали, които са много скъпи в страната и се налага да ги внасяме с контейнери от Дубай, допълни бизнесменът.

„Туристическата индустрия в Занзибар разчита основно на пазарите от Европа и САЩ. За нас е важен профилът на клиентите, а не тяхната националност. Искаме да изградим общност от хора, които споделят общи идеи и гледна точка към света“, заяви Георгиев.

„Предварителният интерес към къщите във ваканционния комплекс е огромен. Занзибар придоби изключително голяма популярност, а легловата база е малка. Това е причината цените на ваканционните къщи и апартаменти да са много по-високи от качеството, което се предлага“, коментира предприемачът.

Вижте целия разговор във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "ИмоТиТе" вижте тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още