Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Динамично начало на 2018 г. за пазара на луксозни имоти в България и по света

У нас интересът към луксозни имоти остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция

Динамично начало на 2018 г. за пазара на луксозни имоти в България и по света

Снимка: Unique Estates

Пазарът на луксозни имоти отбелязва цялостен ръст от 11% в световен мащаб през първото тримесечие въпреки лекия застой на пазара в някои страни през 2017 г. и началото на 2018 г., съобщава консултантската компания Unique Estates, като се позовава на анализ на влиятелната международна мрежа от брокери Chrisitie’s International Real Estate, специализирана в маркетинга и продажбите на имоти от най-висок клас.

Увеличената активност в луксозния сегмент е в резултат на бързото развитие на глобалната икономика, ниските лихви по банковите депозити, както и нарастващото доверие на клиента, казва се в анализа.

„В синхрон с напредъка на икономиката и продажбата на жилища луксозният имотен пазар у нас също отбеляза динамична година. Високият сегмент в България се развива все по-бързо, следвайки световните стандарти за качество на обслужване и ексклузивност на предлаганите имоти. Аналогично на международните тенденции, през 2017 г., както и в първите месеци на 2018 г., интересът към луксозни покупки остава висок както за жилищни нужди, така и за инвестиция“, коментира Весела Илиева, управляващ партньор в Unique Estates.

Още по темата
Благоприятните икономически условия обуславят повишен интерес към луксозния пазар на имоти, но тенденцията за несъответствие между търсенето и предлагането на имоти във високия сегмент, характерна у нас, се наблюдава и на международно ниво. От своя страна, това явление води до по-голяма активност от страна на заинтересованите купувачи и ускорява сключването на сделки.

Ако през 2016 г. обичайното време за осъществяване на продажба на луксозен имот е 220 дни, през 2017 г. то спада на 190 дни заради засилената конкуренция между представители от различни демографски групи, чийто доход и начин на живот традиционно се различават.

Освен икономическите фактори, които оказват силно влияние върху луксозния пазар на недвижими имоти, през 2017 г. политическите явления, характерни за различните страни, също въздействат на продажбите. Политическа нестабилност, политизация на имуществената собственост и заплаха от тероризъм са сред факторите, върху които чуждестранните клиенти най-често се фокусират при инвестиция в луксозен имот. Все пак, въпреки нарастващото влияние на политическата обстановка на отделните пазари, цялостният интерес към луксозни имоти в световен мащаб продължава да расте.

В международен план главният град на Британска Колумбия Виктория е пазарът, в който се отчита най-голяма активност при сделките с висок клас имоти на първичния жилищен пазар, като средното време за луксозна продажба е само 32 дни. На вторичния пазар на луксозни имоти пък най-голям е интересът към жилища в град Санта Фе в Ню Мексико, където ръстът на броя сделки през 2017 г. спрямо 2016 г. е 18%. 

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (2)

0
 
6
 
2
преди 1 година
Няма профилна снимка
С интерес следя пазара в Санта Фе и се чудя, дали там или в Казича Не да купя нещо лукс.
0
 
2
 
1
преди 1 година

Още от По света
Големите собственици на имоти в Германия смекчават тона за тавана на наемите