Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Долче вита и ниски данъци - американци и британци купуват идилични домове в Италия

Те са привлечени и от по-ниските цени в сравнение с нажежените жилищни пазари в света

Долче вита и ниски данъци - американци и британци купуват идилични домове в Италия

Тоскана и Умбрия са най-предпочитани от чуждестранните купувачи на имоти в Италия.Снимка: Francis Specker/Bloomberg News. 

 

Къщите в италианските градове и селски райони винаги са привличали чуждестранни купувачи. Сега пандемията засилва търсенето от заможни американци и британци, пише Bloomberg.

Причината е в различните данъчни стимули, относително по-ниските цени и потенциалът за работа от разстояние, които са зародили желанието им за купуване на втори дом в Италия.

„Има драматична промяна в търсенето“, казва брокерът Бил Томсън от компанията Knight Frank, който отговаря за имотния пазар в Италия. Компанията му е регистрирала най-голям ръст на интереса от британци и американци през последно време. „Като бизнес ще имаме най-добрата година през последните десет години“, отбелязва той.

Анди Исикоф, 52-годишен инвестиционен мениджър в Ню Йорк, купил двустаен апартамент в Рим по време на пандемията, без дори да го види лично. Блокиран заради ограниченията за пътуване, но привлечен от ниските цени, Исикоф, който има две деца, решил, че в крайна сметка може да се наслади на Италия. Той живял известно време в страната като млад.

“Мисля, че това ще се окаже добра инвестиция. Аз съм голям италофил, така че винаги съм искал да се върна там“, споделя Исикоф.

Още по темата
Сега Италия е водеща локация за северноамериканци и британци за закупуване на втори дом извън родните им страни, сочи допитване от септември на Knight Frank. Относително по-ниските цени в момент, когато глобалните жилищни пазари процъфтяват, помагат на Италия да надвие Франция и Испания, които също са сред предпочитаните за покупка на второ жилище в чужбина.

„Като цяло хората искат да купят имот на слънчеви, красиви места в Европа. В Италия те също така получават ниски цени“, коментира имотният анализатор Йелена Цветкович от консултантската компания Savills.

Средните цени на имотите около Риети, град близо до Рим, са били 96 хил. евро през септември, показват данни на сайта Idealista. В Павия, близо до Милано, те достигат 123 хил. евро. За сравнение, в Сантарем, близо до португалската столица Лисабон, къщите струват средно 147 хил. евро. В испанския град Гуадалахара близо до Мадрид цените им достигат 147 300 евро.

Savills и Sotheby’s отбелязват, че са продали повече имоти през първите осем месеца на 2021 г. в Италия, отколкото през цялата 2019 г., като британците и американците са техни водещи клиенти.

Savills е съдействала за сключването на толкова договори за покупка на имот в Италия между януари и септември, колкото за цялата 2019 г. При Sotheby’s продажбите са нараснали със 74% през първите осем месеца на годината спрямо същия период на 2019 г. Knight Frank отчита увеличение от 19% на продадените домове между април 2020 г. и март 2021 г. спрямо същия период две години по-рано и със 108% спрямо същия период на предишната година.

Данъчни предимства

Данъчните стимули може да допринасят за ръста на търсенето, смята Джанлука Матароци, преподавател в университета Tor Vergata в Рим. В страната няма данък върху капиталовите печалби за чужденци, ако те продадат жилището си повече от пет години, след като са го купили.

Разходите по сделките за купувачите са по-ниски в Италия, отколкото в Испания или Португалия, въпреки че са по-високи, отколкото във Франция, показват данните на Knight Frank за 2021 г. Политика на „супер бонус“ беше въведена тази година в подкрепа на подобрения по жилището, като правителството плаща допълнително за ремонт, който повишава нивата на енергийна ефективност на дома.

Плосък данък ограничава данъка върху доходите до 100 хил. евро на година, привличайки заможни чужденци, търсещи да инвестират парите си в Италия, казва Бил Томсън.

По данни на Knight Frank 683 души с нетно богатство над 30 млн. долара са кандидатствали за местожителство, привлечени от данъчната политика, между 2017 и 2019 г., повечето от които са идвали от Великобритания, а броят на кандидатите от САЩ расте.

Макар че по традиция Тоскана и Умбрия са най-популярните области, брокери на недвижими имоти казват, че наблюдават засилване на интереса към област Ломбардия около Милано, а също и около Рим.

„По време на пандемията италиански семейства искаха да продадат второто или третото си жилище, за да получат допълнителни средства. Много красиви, макар и неподдържани имоти, изведнъж излязоха на пазара“, казва Матароци.

Долче вита

Сюзън МакДонъл от Вашингтон търсела да си купи жилище в Италия през миналата година. Повлияна от приятелка, която се установила в Рим преди 35 години, 65-годишната бивша учителка решила да се установи сега, когато може да си позволи имот в слънчевата област около италианската столица.

„Виждам как начинът на живот на приятелката ми се променя, откакто започна да живее в Италия. И аз искам това“, споделя тя.

С бюджет между 40 хил. и 50 хил. долара МакДонъл е убедена, че може да намери къща на около 25 минути от Рим, когато може да пътува през идните месеци. „Имам няколко уредени огледа през ноември и декември. Целта ми е да купя имот“, казва тя.

МакДонъл споделя, че инвестира нещо повече от парите си – иска италиански начин на живот. Тя е научила езика и изучава италианска история. „Това не е просто купуване на имот, а поемане на ангажимент“, споделя американката.

За 64-годишния британец Дейвид Харт, закупуването на къща в региона било просто добра инвестиция. Бившият маркетингов ръководител на хазартна компания притежава апартамент в Рим, къща на плажа и жилище на приземен етаж в Лондон. Той решил да купа тази последна къща на Сабинските хълмове, на един час път от Рим „за всеки случай“.

„Италия е наистина добро място за инвестиране. На практика няма данък върху капиталовата печалба след пет години, а данъкът върху наследството е много нисък“, казва Харт.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Жилищата в САЩ остават на пазара за седмица, купувачите са принудени да рискуват