Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Държавните фондове инвестират най-много в технологии и недвижими имоти

Сделките с недвижими имоти възлизат на почти 24% от общия брой трансакции на суверенните фондове през първата половина на 2017 г.

Държавните фондове инвестират най-много в технологии и недвижими имоти

Сингапурската държавна инвестиционна компания Temasek е сключила 101 сделки през 2016 г. и първата половина на 2017 г. Снимка: Архив Ройтерс

Технологиите и инвестициите в имоти са водещите сектори за сключване на сделки от държавните инвестиционни фондове през 2016 г. и първата половина на 2017 г., показва публикуван в сряда доклад. Над 70% от трансакциите са осъществени от шест фонда, предава Ройтерс.

Държавните инвестиционни фондове, които реинвестират излишъците от износа на стоки или от търговия, управляват глобално около 7,5 трлн. долара. В последните години те увеличават експозициите си към нетъргувани на борсата активи в преследване на по-висока възвръщаемост, въпреки че някои фондове сега достигат горната граница на отпусканите средства.

Последният ежегоден доклад „Държавни инвестиционни фондове“ на IE Business School показва, че сделките продължават да са съсредоточени сред няколко ключови играчи, защото са необходими големи екипи от специалисти, които да открият, оценят и осъществят трансакциите.

„Тази експертиза в частни пазари и активи, необходима за инвестиране в чужбина и директно изпращане на големи капитали, е входна бариера са останалите държавни инвестиционни фондове“, казва Хавиер Капапе, съавтор на доклада и директор на Sovereign Wealth Lab към IE Business School.

Сингапурската държавна инвестиционна компания Temasek е сключила 101 сделки или 30% от общия брой в 18-месечния период. Сингапурският държавен инвестиционен фонд GIC е сключил 63 сделки или 19% от общия брой.
Заедно с Държавния инвестиционен фонд на Абу Даби, Катарския държавен фонд, Ирландския фонд за стратегически инвестиции и Китайската инвестиционна корпорация (CIC) те съставляват над 70% от придобиванията.

Технологиите са най-популярният сектор с 26,1% от общия брой трансакции през първата половина на 2017 г. спрямо 24,3% през 2016 г. Все повече държавни инвестиционни фондове насочват пари към технологични стартъпи в опит да защитят притежанията си в зрели сектори от нови компании като Airbnb и Uber. Изкуственият интелект и виртуалната реалност също са привлекли интерес.

Още по темата

Недвижимите имоти съставляват 23,9% от сделките през първата половина на 2017 г., което е повишение спрямо 21,5% през 2016 г. Придобиването от CIC на паневропейската логистична компания Logicor е най-голямата сделка през първата половина на 2017 г., оценявана на 13,8 млрд. долара.

Смята се, че логистичните компании имат добри позиции да се възползват от растежа на компании като Amazon, които използват огромни складове като разпределителни центрове. Студентските жилища и висококачествените офис сгради също остават популярни сред държавните инвестиционни фондове.

САЩ, Индия, Сингапур, Китай, Австралия и Великобритания са ключовите дестинации. Твърде е рано да се каже дали гласуването на Великобритания за излизане от ЕС е повлияло на привлекателността й за държавните инвестиционни фондове. „Те могат да се възползват от слабия паунд. Не можем да кажем, че има голям спад на инвестициите след Brexit“, казва се в доклада.

В документа се подчертава повишен интерес към инфраструктурата на нововъзникващите пазари, като преките инвестиции в инфраструктура нарастват от 3% през 2012 г. до близо 30% през 2016 г. В същото време делът на инфраструктурата в общите преки чуждестранни инвестиции в долари се увеличава от 12% през 2015 г. на 20% през 2016 г.

„Ожесточена конкуренция за ценни активи в съчетание с главоломно растящи цени тласнаха някои държавни инвестиционни фондове към нововъзникващи и гранични пазари“, казва се още в доклада.

Развитите пазари, с изключение на Австралия и Великобритания, не успяват да задоволят търсенето на инфраструктура от държавните инвестиционни фондове.

След като американският президент Доналд Тръмп оповести в понеделник дългоочаквания си инфраструктурен план, САЩ могат да предложат нови възможности. Някои фондове обаче могат да се натъкнат на противопоставяне от съображения за националната сигурност. Комисията за чуждестранни инвестиции в САЩ, която преценява дали произтичат рискове за националната сигурност от придобиванията от чуждестранни компании, е по-склонна да съзира рискове при управлението на Тръмп.

„Критиките на някои държавни инвестиционни фондове, които инвестират в развити пазари, са свързани с това, че определението за национална сигурност е много широко и може да бъде използвано за предотвратяване на възможността големи активи да бъдат контролирани от чужденци“, посочва се в документа.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от По света
Апартаментите стават новото горещо начинание в Силициевата долина