IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Google купува още земя в Европа за изграждане на центрове за данни

Компанията закупи земя в Холандия, която се прибавя към придобитите терени в Дания, Люксембург и Швеция

10:46 | 15.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Компанията майка на Google - Alphabet, е закупила 70 хектара земя в Холандия и проучва възможностите за изграждане на още центрове за данни в Европа, съобщава Bloomberg.

Компанията съобщи, че все още обмисля дали да строи на терена в Северна Холандия, но решението ще бъде взето скоро.

„Искаме да сме сигурни, че имаме варианти да продължим да разширяваме присъствието си в центровете за данни в Европа, ако бизнесът ни го изисква“, заяви говорителят на Google Марк Янсен.

Google вече притежава център за данни в североизточния град Айндховен в Холандия и обяви по-рано тази година, че ще инвестира 500 млн. евро (582,2 млн. долара) в разришяраването му, след като първоначално вложи в него 600 млн. евро. Компанията купи неотдавна и терени в Дания, Люксембург и Швеция, а през февруари съобщи, че ще инвестира допълнителни средства в терена си в Белгия.

Google не разкрива колко са инвестираните средства в терена край Амстердам. Други технологични компании, сред които Microsoft, изградиха центрове за данни в района, който предлага сравнително евтино електричество, произведено по устойчив начин, съобщава Холандската агенция за чуждестранни инвестиции.

Технологичните компании се надпреварват в изграждането на повече центрове за данни, тъй като компании и хора съхраняват все повече данни онлайн и искат бърз достъп до тях.

Базираната в Маунтин Вю, щата Калифорния, компания изостава от Amazon.com и Microsoft в облачните услуги, но съобщи през април, че голяма част от капиталовите й разходи на стойност 7,7 млрд. долара миналото тримесечие са отишли за инфраструктура с цел разширяване на присъствието й в облачните услуги и изкуствения интелект.

Редица компании се възползват от ръста на центровете за данни в Европа. Френската Schneider Electric съобщи, че е получила тласък от нарасналите поръчки за оборудване, за да управлява центрове за данни, а Норвегия иска изобилната й хидроенергия да привлича технологични компании да строят в страната.

Не всички страни в Европа обаче се радват на такъв успех. Apple обяви неотдавна, че се отказва от плана си да изгради център за данни за 1 млрд. долара в Западна Ирландия.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:16 | 04.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още