Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Хонконгци, установяващи се на Острова, продават домове за 19 млрд. долара

Само през 2021 г. над 16 хил. семейства от града държава може да се преместят във Великобритания

Хонконгци, установяващи се на Острова, продават домове за 19 млрд. долара

Снимка: Bloomberg LP

Собственици на жилища в Хонконг може да продадат имоти на стойност до 150 млрд. хонконгски долара (19,3 млрд. щатски долара) тази година заради емиграция на местни жители към Великобритания, предава Bloomberg.

Между 13 100 и 16 300 семейства в града може да се установят във Великобритания чрез Британските национални визи за чужденци през 2021 г., съобщава анализаторът на Bloomberg Intelligence Патрик Вон в доклад от вторник. Това е между 0,9% и 1,1% от семействата, живеещи в частни жилища.

Ако всички продадат имотите си, за да финансират преместването си и жилищните разходи, може да генерират максимум 150 млрд. хонконгски долара само през 2021 г., сочат изчисления на Bloomberg.

Планът на британското правителство за улесняване на жителите на Хонконг да получат визи, позволяващи ускорено придобиване на гражданство, насърчава миграцията и увеличава предлагането на жилища. Имотните обяви на най-голямата имотна агенция в Хонконг Centaline са нараснали с 44% на годишна база до над 40 хил. жилища.

Това обаче съвсем не означава, че имотният пазар в Хонконг скоро ще изпадне в пропаст. Купувачи, включително от континенталната част на Китай, поемат нарасналото предлагане на пазара. Като индикатор на силната пазарна активност общата цена на старите жилища през април е напът да достигне 23-годишен връх от 50 млн. хонконгски долара (6,4 млн. щатски долара), показват данните на Centaline.

Цените на жилищата в града остават устойчиви, като настоящите са само с 5,4% под историческия връх в средата на 2019 г. Лихвите по ипотечните кредити също достигнаха най-ниското си ниво от над десет години, засилвайки апетита на купувачите. Bloomberg Intelligence прогнозира, че цените на старите жилища ще нараснат с 5% до 10% тази година.

Жители от континенталната част на Китай се присъединяват към жилищния пазар в Хонконг, като през първото тримесечие са съставлявали 11% от покупките, което е ръст спрямо 8,7% три тримесечия по-рано, показват данните на Midland Realty.

Още по темата
Заможните купувачи от Хонконг се стремят да се сдобият с жилища във Великобритания. Те са очетворили дела си в покупките на жилища в най-скъпите квартали на Лондон през 2020 г. и са съставлявали 8% от закупените луксозни домове миналата година, сочат данни на агенцията Hamptons International.

Над 35 хил. жители на Хонконг, които отговарят на критериите, са кандидатствали по програмата за британски визи, съобщи вестник Times по-рано този месец.

Жителите на Хонконг, които се стремят да инвестират във Великобритания, може да се натъкнат на ожесточена конкуренция. Промените в начина на живот по време на пандемията и данъчните облекчения при покупката на жилище тласкат британския имотен пазар до нови висини тази година, като делът на наличните жилища за покупка е на най-ниското си ниво в историята, съобщава имотният сайт Rightmove.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Елена Илиева

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Какво следва, ако берлинчани гласуват за изземване на имоти от големи собственици?