IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Хонконгските инвеститори в имоти остават в Лондон въпреки Brexit

Те са били най-големите купувачи на офис площи в британската столица през миналата година

12:53 | 30.01.18 г.
<p>
	Небостъргачът Walkie Talkie в центъра на Лондон беше купен от хонконгски инвеститори.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Небостъргачът Walkie Talkie в центъра на Лондон беше купен от хонконгски инвеститори. Снимка: Архив Ройтерс

Някои компании се оттеглят от Великобритания заради Brexit, но инвеститорите от Хонконг правят точно обратното.

Хонконгските инвеститори, сред чиито придобивки са известната сграда The Cheesegrater и небостъргачът Walkie Talkie в Лондон, са били най-големите купувачи на офис площи в британската столица през миналата година с 44% от общите инвестиции.

Причината за засиления интерес е не само слабият паунд, но и вярата в способността на британската столица да се справи с излизането на Великобритания от Европейския съюз (ЕС) и да остане ключов входен пункт към Европа, пише Bloomberg.

Третият фактор е цената. Хонконг е най-скъпият пазар на имоти в света вече две години поред, а заради притока на пари от континенталната част на Китай е трудно да се постигне печалба.

По данни на консултантската компания JLL средната цена на офис площи в централната част на Хонконг е 3 476 долара за кв. м, включително наем, такси за услуги и данъци. Капиталовата стойност на офис сградите клас А в града се повишава с 18% през миналата година, а за централните райони увеличението е 24%.

Растежът се дължи главно на няколко рекордни сделки, включително продажбата от милиардера Ли Ка-шин на дял от небостъргача The Center за 5,2 млрд. долара през ноември. Все по-голям брой китайски банки и застрахователни компании също разширяват присъствието си на пазара на офис площи в Хонконг.

Повишаването на цената доведе до спад на доходността близо до най-ниското й ниво в последните две десетилетия, съобщава JLL. Доходността в централния квартал на Хонконг е 2,7% спрямо 3,5% за централните офис площи в Лондон.

Британската столица има и предимството, че е по-стабилен офис пазар от гледна точка на продължителност на наемите. Те обикновено са за 10 години спрямо около три години в Хонконг.

CC Land Holdings е една от компаниите, които вярват в стабилността на британския имотен пазар. Тя си осигури доходност от наем от 3,5%, когато купи The Cheesegrater и се сдоби с офис сграда клас А. В същото време закупената през януари 2017 г. офис сграда One Kingdom Street в Падингтън й носи годишна доходност от 5%. CC Land е част от консорциум, който се конкурира за закупуването на мажоритарен дял в проекта Gotham City.

В същото време сградата Walkie Talkie отиде при LKK Health Products Group - базирана в Хонконг компания, която произвежда здравословни продукти на растителна основа. Небостъргачът, чието изграждане струваше 470 млн. паунда (670 млн. долара), беше продаден за 1,28 млрд. паунда. Ли и синът му Ричард имат инвестиции и в други офис сгради в Лондон.

Курсът на хонконгският долар, който е обвързан с американския долар, се понижава с 4,6% спрямо паунда тази година и тази слабост може да накара някои инвеститори да се оттеглят. На фона на притока на китайски предприемачи с дълбоки джобове в Хонконг обаче може да се каже, че "любовната афера" на града с Лондон едва сега започва.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:24 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още