IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Манхатън са имали най-лошото второ тримесечие от финансовата криза

Средната продажна цена е намаляла с 5% до 2,1 млн. долара

11:46 | 03.07.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Недвижимите имоти в Манхатън са имали най-лошото си второ тримесечие от финансовата криза насам на фона на намаляващите цени и продажби и увеличаването на наличностите, показва нов доклад, цитиран от CNBC.

Общите продажби в Манхатън са намалели със 17% през второто тримесечие спрямо година по-рано, става ясно от доклада на компаниите Douglas Elliman и Miller Samuel Real Estate Appraisers and Consultants. Средната продажна цена е намаляла с 5% до 2,1 млн. долара.

Брокерите смятат, че спадът отчасти се дължи на лошото време и временни фактори. Но анализатори твърдят, че пазарът е изправен пред по-голям натиск, породен от огромния брой нови апартаменти в строеж, намаляващия брой чуждестранни купувачи, волатилните фондови пазари и новите данъчни промени, които намаляват привлекателността на Ню Йорк.

Въпреки че Манхатън остава основен пазар с голямо търсене, охлаждането на продажбите показва, че космическите цени от 2015 г. и 2016 г. ще намаляват още, за да отговорят на изискванията на днешните купувачи, които се съобразяват повече с цената.

„Пазарът се насочва към по-ниско ниво на активност в дългосрочен план“, казва Джонатан Милър, главен изпълнителен директор на компанията Miller Samuel.

Един от най-големите проблеми е изобилието от нови апартаменти в строеж, особено в луксозния сегмент. Наличностите от луксозни апартаменти за продажба са нараснали с 10% и са достигнали най-високото си ниво през второто тримесечие от седем години. Сега пазарът разполага с наличности от луксозни жилища, достатъчни за 16 месеца, и те остават на пазара средно над шест месеца, показва докладът.

Несигурността около икономиката и данъчната реформа също свиват продажбите. Новият данъчен закон ограничава федералните отстъпки от щатски и местни данъци и намалява привлекателността на щатите с високи данъци като Ню Йорк. Макар някои анализатори да прогнозират, че промяната може да свие с 10% стойността на имотите в Ню Йорк, крайното въздействие все още не е ясно, отбелязва Милър.

Освен това чуждестранните купувачи не са толкова многобройни, както през 2014 г. и 2015 г. На фона на забавянето на някои икономики и мерките на САЩ и други страни срещу използването на имотите за пране на пари и съхраняване на богатство в чужбина делът на продаваните апартаменти на чуждестранни купувачи е намалял с около 40%, допълва той.

Всички тези фактори ще продължат да тегнат над цените и продажбите и през тази година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:38 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още