Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Испания въвежда таван на наемите и повишава данъците за празни жилища

Предлаганият от правителството законопроект трябва да влезе в сила през второто полугодие на 2022 г.

Испания въвежда таван на наемите и повишава данъците за празни жилища

Снимка: Bloomberg LP

Испания одобри план за въвеждане на контрол върху наемите и повишаване на данъците за някои празни жилища в опит да направи жилищните имоти по-достъпни, след като ръстът на цените създаде риск от изключване на хората с по-ниски доходи от пазара, предава Bloomberg.

Жилищният закон ще постави ограничения доколко собствениците на няколко жилищни имота могат да повишават наемите, съобщи испанският министър на транспорта, мобилността и градските въпроси Ракел Санчес. Той повишава данъците за собственици, които оставят няколко жилища празни, и може да изиска от някои новоизграждащи се жилищни проекта да заделят някои имоти за социални жилища.

„Неотложно е да се борим с вредния ръст на цените, да се борим с растящото неравенство“, коментира Санчес пред репортери след заседание на испанското правителство. „Това е път за излизане от лабиринта, в който много хора се озоваха, защото не могат да платят за жилището, което искат да купят или да намерят дом под наем на разумна цена“, допълни тя.

Законопроектът, предлаган от управляващата Социалистическа партия и крайнолевия ѝ коалиционен партньор „Подемос“, е реакцията на правителството към ръста на цените на наемите, който затруднява испанците с по-ниски доходи да си позволят дом. Цените на наемите са нараснали с над 40% през последните пет години в Испания, сочат данни на имотния сайт Fotocasa.

Жилищна криза

Законът може да засегне големи институционални инвеститори. Blackstone Group например е инвестирала милиарди в придобиването на имоти в Испания след финансовата криза в страната през 2012 г. и последвалия срив на жилищния пазар.

Още по темата
Собственици с десет или повече имота ще трябва да ограничават цената в новите наемни договори в райони, където наемите растат най-бързо.

Правителството ще използва референтен ценови индекс за овладяване на ръстовете през последно време в т. нар. „зони на напрежение“, каза Санчес. Законопроектът трябва да влезе в сила през второто полугодие на 2022 г., след като бъде одобрен от парламента.

Макар че целта е осигуряване на достъпни жилища, новите правила може да се окажат трудноприложими, тъй като местните власти ще трябва да прилагат голяма част от предвидените мерки. Основната опозиционна Народна партия, която контролира Мадрид и други области като Кастилия и Леон и Мурсия, заяви, че няма да прилага закона.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Централата на UBS в Лондон намери купувач за 1,7 млрд. долара