IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ остава силен въпреки опасенията от поскъпване на ипотеките

Растящите лихви и разходи за строителство са компенсирани от ниската безработица и повишаването на заплатите

12:10 | 27.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Федералният резерв повишава лихвените проценти, а това все повече създава безпокойство, че лихвите по ипотеките ще нараснат и ще се сложи край на жилищния бум в САЩ.

Това обаче няма да стане толкова бързо, смята ръководителят на голяма строителна компания.

Стюарт Милър, изпълнителен председател на базираната в Маями компания Lennar, казва, че „тревогите около растящите лихвени проценти и разходи за строителство са компенсирани от ниската безработица и повишаването на заплащането“, пише CNN Money.

Той допълва, че съществува „недостатъчно предлагане“ на жилища на пазара след „години на слабо строителство на нови домове“. Според Милър „търсенето остана силно“, а достъпността е последователна благодарение на лихвите, които остават сравнително ниски.

Милър говори след обявяването на печалбите на Lennar. Приходите и печалбата на компанията надвишиха прогнозите на Wall Street.

Цената на акциите на Lennar се вдигна с над 7% след новината. Книжата на конкурентни строителни компании, като Pulte, DR Horton, Toll Brothers и KB Home, също поскъпнаха.

Резултатите на Lennar са окуражителен знак за компанията, която пострада тежко тази година заради опасенията, че по-високите лихвени проценти ще намалят търсенето на нови жилища.

Цените на акциите на строителните компании, включително на Lennar, намаляват с над 20% тази година.
Но резултатите на компанията и други данни в последно време може да успокоят страховете за срив на жилищния пазар.

Федералните власти съобщиха в понеделник, че продажбите на нови жилища през май са били по-добри от очакванията благодарение на силния пазар в южната част на САЩ.

Това е добра новина за икономиката като цяло. Люис Алекзандър, главен икономист на компанията Nomura, заяви в доклад във вторник, че повишава прогнозата си за БВП на страната за второто тримесечие, като се позова на по-силните данни за продажбите на жилища.

Според внимателно следения индекс S&P Case-Shiller цените на жилищата са продължили да растат в цялата страна, като 17 от 20 града, включени в индекса, са регистрирали ръст.

„Предвид комбинацията от силно търсене и непроменени наличности, особено на съществуващите жилища, очакваме цените да продължат да растат с по-бавен темп до края на годината“, казва икономистът на Barclays Пооха Срирам.

Стабилността на жилищния пазар повишава доверието на потребителите. Федералните власти обявиха по-силни данни за продажбите на дребно през май. Те се дължаха главно на сериозния ръст на магазините за стоки за дома като Home Depot и Lowe’s. Веригите постигат по-добри резултати, когато хората продават домовете си.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 05:45 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още