IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в САЩ разплаква купувачите

Броят на активните обяви на жилища за продажба нараства за първи път от 2019 г. и това може да даде глътка въздух на купувачите

13:39 | 11.06.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Американският жилищен пазар докарва купувачите до сълзи.

В момент когато цените са високи, а наличностите са ограничени, 50 на сто от купувачите на жилища казват, че са плакали поне веднъж в процеса на покупка на жилище, като стресът се равнява на този при подготовката на сватба или при уволнение, показва допитване на имотния портал Zillow, цитирано от Bloomberg.

Положението е особено тежко за по-младите американци, много от които са се опитали да навлязат на имотния пазар за първи път. Над 65% от купувачите от поколението Z (родените между 1997 и 2012 г. – бел. ред.) са заявили, че са се разплаквали в „пътуването си към придобиването на жилище“.

Покупката на жилище никога не е била лесна. Но американският жилищен пазар е нажежен от две години, като търсенето на имоти нарасна в първите дни на пандемията. Цените се повишават, а с ограничения брой налични жилища е трудно да се намери достъпен дом.

През април близо половината от продадените жилища в САЩ са намерили купувач над офертната цена, което е ръст спрямо 37 на сто година по-рано, показват данните на Zillow. Освен това на пазара има приблизително с 23% по-малко жилища, отколкото през 2021 г.

Друг фактор? За много купувачи ипотечният кредит ги поставя в неизгодна позиция. Най-малко една трета от купувачите на жилище в последно време са заявили пред Zillow, че са изгубили имот поне веднъж за сметка на купувач, предлагащ да плати в брой.

Купувачите на жилища отвъд Океана обаче може да получат глътка въздух в бъдеще, тъй като отделно изследване на Realtor.com установи, че обявите за продажба на жилища са нараснали за първи път от юни 2019 г. Това показва, че предлагането на жилища в САЩ  е достигнало повратна точка миналия месец, отбелязва Bloomberg.

Броят на активните обяви е нараснал с 8% на годишна база през май, вероятно стимулиран от нови продавачи и от забавянето на бъдещите купувачи, които са възпрени от високите цени, отбелязва Realtor.com. Най-голям ръст на новите обяви е отчетен в западните и южните щати, в градове като Остин, Тексас и Финикс, щата Аризона.

Но ръстът на наличностите не означава непременно, че жилищният пазар не остава затегнат. Обявите остават с 48,5% под нивото им през май 2020 г., а ръстовете на цените са се ускорили в последните месеци.

Средната цена на обявените жилища за продажба в САЩ нарасна до рекордните 447 хил. долара през май, след като премина прага от 400 хил. долара през март. И купувачите са пристъпвали към покупка по-бързо, отколкото във всеки друг месец от началото на воденето на статистика от Realtor.com през юли 2016 г.

Но повишаването на лихвите по ипотеките и влошаването на перспективите пред икономиката може да ограничат броя на купувачите и наддаването за жилища да не е толкова ожесточено. В първи знак за това процентът на продавачите, които правят отстъпки от цената, се е увеличил през май, сочат още данните на Realtor.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:11 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още