IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как Airbnb е облагодателствала наемодателите в Ню Йорк

Платформата е струвала на наемателите в Ню Йорк 616 млн. долара през 2016 г.

10:56 | 04.05.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Рязкото поскъпване на наемите в Airbnb е довело до повишаване на наемите като цяло в Ню Йорк, показва нов доклад на главния финансист на града, цитиран от CNBC.

Според доклада заради Airbnb само през 2016 г. наемателите в Ню Йорк са платили с 616 млн. долара повече за наеми, като бремето е било най-тежко за кварталите с по-висока концентрация на жилища за краткосрочен наем.
„От години жителите на Ню Йорк усещат бремето на наемите, които само се повишават, и Airbnb е една от причините за това“, казва Скот Стрингър, който съблюдава финансите на града.

Наемите в града са нараснали с около 25% между 2009 и 2016 г. Airbnb не е единствената причина за това, но докладът е установил, че „увеличаването на броя на жилищните единици в Airbnb с един процентен пункт е довело до повишаване на наемите в даден квартал с 1,58%“. Според изследването след изваждането на външни фактори Airbnb е допринесла за около 9,2% от общото повишаване на наемите.

Според Стрингър причината за това е, че многобойните жилища, обявени в Airbnb, не позволяват достъпни жилищни единици да достигат до наемателите.

Въпреки законите в града, които поставят редица ограничения пред отдаването на жилища под наем в Airbnb, броят на обявите е нараснал от 1000 през 2010 г. на над 43 хил. през 2015 г., сочат данни на аналитичната компанията AirDNA.

Челси и Мидтаун в Манхатън и Грийнпойнт и Уилямсбърг в Бруклин са били сред най-засегнатите квартали в Голямата ябълка. Отдадените под наем жилища в Airbnb в тези квартали са възлизали на малко над 4% от общия брой жилищни единици.

В същите квартали наемите постигат най-бърз растеж. В Челси те са се повишили с 21,6% до 398 долара на месец между 2009 и 2016 г. В Грийнпойнт и Уилямсбърг наемите са скочили с 18,6% до 659 долара на месец.

Обявените под наем жилища в Airbnb в Ню Йорк вече не са толкова много, но в много случаи те са незаконни. След като доклад от 2014 г. установи, че три четвърти от обявените под наем жилища в Airbnb в града нарушават регулациите, губернаторът Андрю Куомо подписа законопроект през 2016 г., който предвижда глоба в размер до 7 500 долара за собственици на жилища, които не спазват правилата.

Airbnb, от своя страна, също възприе проактивен подход, като премахна т. нар. „лоши участници“ – собственици, които нарушават местните закони или политиката на компанията. От ноември 2016 г. са премахнати близо 5 хил. лоши участници само в Ню Йорк, съобщи говорител на Airbnb.

След подписването на законопроекта от Куомо броят на обявените жилища под наем в платформата е намалял. Но докладът на Стрингър показва, че обявите – законни или не, активно въздействат върху повишаването на наемите.

„Airbnb се разраства експоненциално за сметка на жителите на Ню Йорк, които трябва да се справят с растящи наеми и с риска да бъдат изтласкани от общностите, за чието изграждане са помогнали. Ако искаме да запазим характера на нашите квартали и да разширим средната класа, трябва да поставим хората преди печалбата. Много е просто“, категоричен е Стрингър.

Airbnb оспори методологията на изследването, като заяви, че повечето собственици споделят домовете си, а не изваждат за постоянно жилища от пазара. Според платформата растящите наеми не могат да бъдат приписвани само на Airbnb, тъй като цените се повишават от десетилетия.

Компанията е отправила запитване въз основа на Закона за свобода на информацията пред службата на финансовия контрольор в Ню Йорк и се надява да получи информация за развитието на доклада.

„Освен това друга информация беше сведена до нашено внимание и имаме основания да смятаме, че този доклад е бил повлиян от могъщи специални интереси“, казва Крис Лихайн, ръководител на глобалната политика и комуникацията в Airbnb.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:44 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още