IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Китай вероятно ще отложи имотния данък заради срива в сектора

Страната обсъжда въвеждането на национален имотен данък, за да регулира пазара и да контролира нарастващите цени от над десетилетие

12:02 | 06.01.22 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg</em></p>

Снимка: Bloomberg

Имотният данък в Китай може да се окаже поредната жертва на срива на жилищния пазар. Анализаторите очакват правителството да задържи разширяването на пилотния данък заради икономическото забавяне, водено от имотния сектор, съобщава Bloomberg.

През октомври миналата година китайският парламент разреши имотен данък, ограничен в Шанхай и Чунцин, да бъде разширен и към други градове, като някои анализатори прогнозираха, че това може да започне до края на 2021 г. Бързото влошаване на имотния сектор и липсата на подробен план за изпълнение от Държавния съвет обаче подхранват спекулациите, че правителството изчаква пазарът да тръгне нагоре, преди да въведе данъка.

„Сега може би не е подходящият момент да се стартират опитите, тъй като икономиката и имотният сектор са под натиск“, казва Лиу Дзиенуън, професор в Peking University, който е и юридически съветник на финансовото министерство и на постоянната комисия в Националния народен конгрес.

Макар че лидерите на страната са „много предпазливи“ в това отношение в момента, опитите с пилотния данък няма да бъдат отложени за твърде дълго, тъй като ръководителите са „силно решени“ да ги започнат, каза Лиу миналата седмица.

Китай обсъжда въвеждането на национален имотен данък, за да регулира пазара и да контролира нарастващите цени от над десетилетие, още преди опитите в Шанхай и Чунцин да започнат през 2011 г. Засега нищо не се е случило, вероятно заради противопоставяне от страна на собствениците на жилища и строителните компании, които се страхуват, че налогът ще понижи цените.

Властите се върнаха към идеята за поземлен данък миналата година на фона на по-широките усилия, водени от президента Си Дзинпин да насърчи „общ просперитет“. Според изявление на парламента от октомври данъкът има за цел да управлява рационалното купуване на имоти и ще таргетира всички видове жилищни и нежилищни имоти в пробните райони, с изключение на жилищата в селските райони.

Бързото забавяне на индустрията след мерките на правителството срещу рисковото кредитиране и други фактори, например обявяването на данъчните планове, сега направиха по-трудно реалното стартиране на налога. Фината настройка на някои имотни ограничения и подкрепата за ипотеките от страна на правителството не са били достатъчни, за да спрат спада, твърдят анализатори.

„Това е просто незначително смекчаване на политиката и регулаторния тон за стабилизиране на цените на жилищата и на земята и пазарните очаквания са ясни“, коментираха анализаторите на Bloomberg Кристи Хънг и Лиза Джоу миналата седмица. „Може би ще бъде по-добър момент опитите с имотния данък да започнат, когато пазарът е спокоен“.

Сигнал за възстановяване на настроенията би бил спиране на спада в продажбите, който започна през юли, допълват те. Някои анализатори очакват това да се случи тази година.

„Очаква се пазарът на имоти да види признаци на възстановяване през първата половина на тази година“, смята Сю Сяолъ, главен пазарен анализатор в Beike Research Institute. “Обемът сделки вероятно ще стигне дъното през първото тримесечие и цените на жилищата може да спрат да спадат през второто тримесечие“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:35 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още