IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на имоти за продажба - ключов проблем на британския жилищен пазар

Брокерите на недвижими имоти във Великобритания имат средно едва 40 имота за продажба

11:20 | 13.05.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата във Великобритания отново се повишиха през април, тъй като растящото търсене и недостигът на имоти за продажба наляха допълнително гориво на процъфтяващия пазар, пише Bloomberg.

В доклад, публикуван в четвъртък, Кралският институт на лицензираните консултанти в областта на недвижимите имоти (RICS) отбелязва, че липсата на нови обяви сега е най-голямото притеснение, тъй като търсенето на имоти е нараснало във всяка област на страната. Това повишава цените на пазар, който вече е подкрепен от временното намаляване на данъка върху покупките на жилища и породените от блокадата търсения на допълнителни площи. Брокери на недвижими имоти очакват цените да продължат да растат през следващата година.

„Предлагането на жилища, или по-точно липсата на предлагане, съотнесено с търсенето, е ключовата тема, която става все по-категорична и ясна“, коментира Саймън Рубинсън, главен икономист на RICS. Сега брокерите на Острова имат средно едва 40 имота за продажба.

Данните са публикувани на фона на разведряване на перспективите пред икономиката и са признак, че цените ще продължат да растат и след постепенното оттегляне на въведената от финансовия министър Риши Сунак ваканция от гербовия налог върху покупките на жилища в края на юни. Миналия месец Nationwide Building Society съобщи, че цените на жилищата са се повишили с 2,1% през април, най-бързия месечен темп от 17 години.

Според Джон Андюс от имотната агенция Doolittle & Dalley „пазарът е много активен с повече имоти за продажба, а купувачите се надпреварват, веднага щом имот излезе на пазара. Всички все още опитват да се вместят в крайния срок на ваканцията от гербовия налог“.

Дейвид Бойдън от компанията Boydens отбелязва, че пазарът прегрява и спешно са необходими нови инструкции за задоволяване на нуждите на хората, желаещи да се преместят в ново жилище.

Брокери посочват също, че удължаването на ваканцията от гербовия налог и по-бързото разпространение на ваксините подкрепят търсенето и цените, особено в момент, когато предлагането не успява да отговори на търсенето.

В големите градове във Великобритания се наблюдава и ново явление – бягство към покрайнините и предпочитание на имоти с външни пространства, където и да се намират те. Градовете са най-силно повлияни от оставащите в сила ограничения, отбелязват брокерите.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:37 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още