IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Нова Зеландия ще проучва внимателно чуждестранните инвеститори в горския сектор

Горите са на трето място по приходи от износ в страната

20:57 | 07.03.18 г.
<p>
	Новозеландският министър на финансите Дейвид Паркър.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Новозеландският министър на финансите Дейвид Паркър. Снимка: Архив Ройтерс

Нова Зеландия съобщи, че ще разшири ограниченията за инвеститорите в доходоносния горски сектор в страната и ще изисква чуждестранните инвеститори да се сдобиват с одобрение от регулаторите, преди да получат право да събират реколтата, съобщава Ройтерс.

Финансовият министър Дейвид Паркър обясни, че инвеститорите, които искат право да прибират реколтата в горския сектор, трети по приходи от износ в страната, ще трябва да бъдат проучени от Агенцията за чуждестранни инвестиции и че за тях ще бъде създадена нова „бърза пътека за одобрение“.

Паркър заяви, че промените трябва да бъдат направени преди споразумението за Транстихоокеанското партньорство да влезе в сила тази година, така че правителството на Нова Зеландия да не загуби за постоянно контрола си върху горския сектор.

„Ако направим този избор сега, това ще запази вариантите за провеждане на политика по отношение на горите от бъдещите правителства“, заяви Паркър. Коалиционното правителство, оглавявано от лейбъристите, въведе редица ограничения върху инвестициите в страната в съответствие с изборните обещания, откакто пое управлението на страната през октомври.

Чуждестранни компании инвестират усилено в сектора, откакто той беше отворен за частни инвестиции в началото на 90-те години на миналия век и според оценки на анализаторите около 70% от горската земя е притежание на чужденци.

През ноември правителството инструктира Агенцията за чуждестранни инвестиции да подлага на по-сериозен контрол покупките на земеделска земя и гори от чужденци, а през декември обяви планове да наложи забрана на голяма част от чужденците да купуват жилищни имоти.

Износът на горски продукти достигна около 4,75 млрд. новозеландски долара (3,36 млрд. щатски долара) през 2015 г., като основна дестинация беше Китай, сочат данни на Асоциацията на собствениците на гори.

Новите правила няма да важат за инвеститори, които купуват по-малко от 1000 хектара гори на година или право на собственост върху гори за по-малко от три години, заяви Паркър.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:38 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още