IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Новата централа на Lego ще й помага да се конкурира за таланти с Apple и Nike

След завършването й през 2021 г. сградата ще може да приеме до 2000 служители

13:35 | 29.10.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Архитектите, които работят по новия кампус на Lego в Западна Дания, проектират структура, която главният изпълнителен директор на компанията се надява да получи отзвук чак до Сингапур, пише Bloomberg.

Новата централа на Lego с площ от 54 хил. кв. м ще може да приеме до 2000 служители след завършването си през 2021 г. Според главния изпълнителен директор Нилс Кристиансен тя ще помогне на компанията да се конкурира с Apple и Nike за служители в дигиталната, аналитичната и творческата сфера.

„Хората ще се връщат в Лондон или Сингапур и ще говорят за сградата“, казва Кристиансен.

От базата си в Билунд един от най-успешните производители на играчки проектира централа в стила на Googleplex – корпоративната централа на Google и компанията-майка Alphabet, която предлага зони за игра, колаборативни работни пространства, спортни зали и кафенета. Но това е нещо повече от модерен проект.

Lego си поставя за цел да накара чуждестранните таланти да се чувстват като у дома си в момент, когато все по-стриктните имиграционни политики на Дания карат квалифицирани служители да избягват страната.

Няколко последователни датски правителства въвеждаха строги ограничения върху имиграцията. Това накара някои компании да изразят недоволството от липсата на служители с квалификациите, които търсят. Според последното изследване на мрежата за чужденци InterNations Дания е на второ място сред страните в света, в които за чужденците е най-трудно да се установят, след Кувейт.

Макар че главният изпълнителен директор на Lego не споменава датската политика в областта на имиграцията, той отбелязва, че създаването на гостоприемна среда е важно. „Сграда като тази прави много за задържането“ на таланти и позволява на „наистина кеативни хора да растат“, отбелязва Кристиансен в телефонно интервю за Bloomberg след завършването на първата фаза на проекта. В момента хора от над 50 националности работят за Lego в базата в Билунд.

Посетителите са посрещани от огромни жълти тухли, кацнали безредно върху покрива на структурата, и познатите мрежести мотиви върху стените й.

Кристиансен казва, че се очаква дизайнът да допринесе за истинско повишаване на продуктивността. Но той също така набляга на необичайния външен вид на сградата.

„Това е сграда, която би построило дете“, отбелязва Кристиансен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:54 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още