IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Палма де Майорка налага почти пълна забрана на краткосрочните наеми на жилища

Новите регулации забраняват споделянето на апартаменти, но самостоятелни къщи могат да бъдат предлагани, ако не се намират на защитена земя

16:15 | 26.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Палма де Майорка, главен град на испанските Балеарски острови, които са основна средиземноморска туристическа дестинация, гласува за почти пълната забрана на краткосрочното отдаване под наем на частни жилища като тези в Airbnb. Според местните власти това е довело до рязко повишаване на цените на наемите, предава Ройтерс.

С новите регулации Палма се присъединява към редица водещи туристически градове в Европа, които избраха да ограничат практиката частни лица да могат да отдават под наем жилищата си или дори стаи в домовете си за кратък период.

През февруари Балеарските острови, един от които е Майорка, съобщи, че ще наложи глоба на платформата за краткосрочно отдаване на жилища под наем Airbnb от 300 хил. евро (365 310 долара) за публикуване на нерегистрирани жилища на сайта й.

Новите регулации вече няма да позволяват споделяне на апартаменти, въпреки че самостоятелни къщи могат да бъдат предлагани, ако не се намират на защитена земя в район около летището или в сгради, които не са предназначени за жилищна употреба.

Туризмът осигурява над 11% от брутния вътрешен продукт на Испания и страната регистрира рекорден брой посетители в последните години, тъй като любителите на слънцето, разтревожени от тероризма, обърнаха гръб на Северна Африка и Близкия изток.

Цените на наемите в Майорка нараснаха с около 40% от 2013 г. насам, като нерегулираните наеми на жилища от туристи се повишиха с около 50%, сочат данни на кметството в града.

Местните жители се оплакват също, че краткосрочното отдаване на жилища под наем в жилищна сграда често привлича летовници, които не спазват правилата на общността от гледна точка на поведение и шум.

Оплакванията от туристи са се увеличили четири пъти между 2014 г. и 2017 г. до 192, сочат данните на кметството. „Палма трябва да е обитаем град, а най-лошото, което може да се случи, е местните жители да напуснат“, заяви кметът на града Антони Нагуера.

Други испански градове като Мадрид, Барселона, Малага, Севиля и Валенсия приеха закони или обмислят регулации за ограничаване на наемането на жилища от туристи чрез сайтове като Airbnb и Homeaway.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:43 | 07.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още