IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Печалбата на Home Depot расте благодарение на силния жилищен пазар в САЩ

Цената на акциите на компанията се е повишила с 32% в последните 12 месеца

17:36 | 20.02.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Печалбата и приходите на Home Depot надвишиха пазарните очаквания за шесто поредно тримесечие, тъй като повече купувачи са посетили водещата американска верига магазини за стоки за дома и средно са похарчили по-големи суми благодарение на подобряването на жилищния пазар, предава Ройтерс.

Цената на акциите на компанията, която увеличи дивидентите си за тримесечието с 15,7% до 1,03 долара на акция, се повиши с 2,6% преди началото на борсовата сесия. Цената на акциите на по-малкия конкурент Lowe’s Cos се вдигна с 0,9%.

Положението на американския жилищен пазар се подобрява, подкрепено от нарастващата заетост и по-високите заплати. Това е окуражило собствениците на жилища да купуват нови домове или да ремонтират вече притежаваните от тях, което е било от полза за Home Depot и Lowe‘s.

„Смятаме, че представянето на Home Depot предлага комбинация от макро и вътрешни стимули и очакваме то да остане стабилно през 2018 г.“, заяви анализаторът на Morgan Stanely Саймън Гътман.

Строителството на нови жилища в САЩ нарасна с 9,7% през януари до най-високото си ниво от октомври 2016 г., съобщи министерството на търговията миналата седмица.

Home Depot информира, че продажбите от магазините ѝ, които съществуват повече от една година, са нараснали със 7,5% през четвъртото тримесечие до 28 януари. Това е по-добър резултат спрямо средните прогнози на анализаторите за повишение от 6,5%.

Броят на трансакциите на клиентите се е повишил с 2% през тримесечието, докато средната стойност на покупките се е увеличила с 5,5%. Акциите на компанията са поскъпнали с около 32% в последните 12 месеца, като изпреварва повишението с около 26% на цената на Lowe’s.

Резултатите на Home Depot контрастират с тези на Walmart, която днес обяви по-ниска от очакванията печалба за тримесечието и рязък спад на растежа на онлайн продажбите в празничния период.

Home Depot прогнозира сходен растеж на продажбите от 5% за настоящата фискална година, който е малко по-сдържан от този на анализаторите, предвиждащи повишение от 5,4%.

Нетните продажби на веригата магазини са нараснали със 7,5% до 23,88 млрд. долара, надвишавайки прогнозите за 23,66 млрд. долара. Печалбата на Home Depot се е повишила с 2% до 1,78 млрд. долара, или 1,52 долара за акция, въпреки че растежът е бил ограничен от отписване за 127 млн. долара заради промените в американския данъчен закон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:10 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още