IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на луксозните имоти в централен Лондон продължават да спадат

Понижения в цените се отчитат на месечна, тримесечна и годишна база

12:28 | 05.06.18 г.
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: pixabay.com</em></p>

Снимка: pixabay.com

Продажбите на пазара на луксозни имоти в централен Лондон продължават да спадат на месечна, тримесечна и годишна база, сочи нов доклад за сектора, цитиран от PropertyWire.

Цените в луксозната част на централен Лондон са спаднали с 0,2% на месечна база през април, с 0,7% на тримесечна база (за периода февруари-април) и с 1,4% на годишна база спрямо април 2017 г., сочат данни на компанията за недвижими имоти Knight Frank.

В предградията на Лондон цените на луксозните имоти са намалели с 0,2% на месечна, с 0,6% на тримесечна и с 3,4% на годишна база през четвъртия месец на годината.

Броят на продажбите на имоти за над 1 млн. паунда и за над 2 млн. паунда в цялата столица обаче укрепват след период на по-значителни спадове през 2017 г., а броят на новорегистрираните купувачи е нараснал с 13% от януари 2016 г. насам.

Според Том Бил, ръководител на жилищните проучвания в Лондон в Knight Frank, офертните цени на тези два пазара отразяват по-силно по-високите ставки от гербовия налог. Той посочва още, че съотношението на новите перспективни купувачи към новите обяви за продажби – индикатор за силата на търсенето спрямо предлагането, се е подобрило през последните два месеца.

Той обаче подчертава, че купувачите следят по-внимателно пазара на фона на по-широката политическа несигурност. В резултат на това огледите са се увеличили с 35% през същия период, а средният брой дни на пазара за даден имот се е нараснал с една четвърт.

Броят на по-скъпите имоти, вписани за продажба в луксозните предградия на Лондон, расте. „Това е показател за по-голямата несигурност на пазара на наеми заради последните данъчни промени, но и за засиленото доверие, че по-високите ставки на гербовия налог са били изцяло поети от по-високия ценови диапазон“, обяснява Бил.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:57 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още