IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на съществуващи жилища в САЩ растат втори пореден месец

Миналата седмица средното равнище на лихвите по ипотеките с 30-годишна фиксирана лихва достигна най-високото си ниво от януари 2014 г.

18:47 | 23.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Продажбите на жилища в САЩ постигнаха силен ръст през март на фона на скока в североизточните щати и Средния запад, но недостигът на жилища на пазара и високите цени остават основни пречки в началото на пролетния сезон на продажбите, предава Ройтерс.

Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти съобщи, че миналия месец продажбите на съществуващи жилища са се повишили с 1,1% до сезонно коригирано годишно ниво от 5,6 млн. жилищни единици.

Данните за продажбите през февруари останаха непроменени. Това е втори пореден месец на повишаване на продажбите на съществуващи жилища на месечна основа, като те представляват около 90% от продажбите на домове в САЩ.

Продажбите на съществуващи жилища са намалели с 1,2% на годишна основа през март.

Миналия месец те са нараснали с 6,3% в североизточните области и с 5,7% в Средния запад, след като намаляха заради лошото време през февруари. Във втория месец на годината беше отчетен спад от 0,4% в южните щати, където са съсредоточени голяма част от продажбите, и с 3,1% в западните щати.

На жилищния пазар в САЩ съществува остър недостиг на жилища, особено в по-ниския ценови сегмент на пазара. Това повишава цената на жилищата и лихвите по ипотеките и е пречка пред купувачите на първо жилище, които до голяма степен са изтласкани от пазара.

Икономистите смятат, че някои нерешителни купувачи се втурват на пазара, за да финализират договори, тъй като се страхуват от ново повишаване на цените на жилищата и на лихвите по ипотеките.

Средното равнище на лихвите по ипотеките с 30-годишна фиксирана лихва достигна 4,47% миналата седмица, най-високото ниво от януари 2014 г. насам, спрямо 4,42% предходната седмица, сочат данни на ипотечната компания Freddie Mac.

Броят на старите жилища на пазара е нараснал с 5,7% до 1,67 млн. жилищни единици през март. Наличностите от жилища са намалели със 7,2% на годишна основа. Предлагането отчита спад за 34-и пореден месец на годишна база.

При запазване на темпа на продажбите през март ще са необходими 3,6 месеца за изчерпване на настоящия запас, което е повишение спрямо 3,4 месеца през февруари. Предлагане, което е достатъчно за шест до седем месеца напред, е смятано за здравословен баланс между търсене и предлагане.

През март средната цена на жилищата се е повишила с 5,8% спрямо година по-рано до 250 400 долара. Това е 73-и последователен месец на ръст на цените на годишна основа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още