IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Растящият брой на студентите в Европа стимулира търсенето на студентски жилища

Ограниченото предлагане подлага на натиск нивата на наемите

17:41 | 20.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Paul O&#39;Driscoll/Bloomberg</em></p>

Снимка: Paul O'Driscoll/Bloomberg

Бързият ръст на броя на студентите ще засили търсенето на студентски жилища през идните пет години във всички по-големи европейски университетски центрове, особено в големите испански и италиански градове, прогнозира консултантската компания Savills.

Заетостта на първокласните студентски жилища остава висока и в Полша въпроси пандемията, а предлагането на такива домове се очаква да нарасне скоро в полските градове.

Според консултантската компания броят на студентите е нараснал значително в девет европейски страни, които е изследвала.

Той се е увеличил средно с 2,4% на годишна база през последната академична година в Швеция, Дания, Италия, Нидерландия, Франция, Германия, Испания, Полша, Чехия, Португалия и Великобритания, докато предходната година е намалял с 1,2%.

Най-голям е бил ръстът в Нидерландия, където броят на студентите се е увеличил с 6,4%. Нидерландският пазар е регистрирал нарастване с 11% на кандидат-студентите от чужбина.

Новият доклад на Savills за студентските жилища в Европа показва още, че общият брой на младите европейци на възраст между 20 и 29 години в големите студентски градове е започнал да се стабилизира и нараства спрямо 2017 г. след десетилетен спад по данни на Oxford Economics. В локации, където предлагането на студентски жилища е ограничено, повишеното търсене в крайна сметка ще подложи на натиск нивата на наемите.

Макар че общото ниво на наемите на студентски жилища достигна плато през последните 18 месеца заради пандемията, Savills очаква те бавно да започнат да растат отново догодина в унисон с общия жилищен пазар.

Силен ръст на наемите се очаква в градове, където предлагането на студентски домове е ниско, като Рим, Милано, Валенсия и Лисабон.

„Въпреки силното строителство във всички европейски градове смятаме, че предлагането ще бъде недостатъчно, за да отговори на натрупаното търсене. Очакваме дисбалансът между търсенето и предлагането да се задълбочи през идните 12 месеца“, отбелязва Лидия Бриси, директор на европейските изследвания в Savills.

Това ще бъде допълнено от факта, че по-голямата част от строителството е замразена по време на пандемията и сега е изправена пред нови забавяния заради големите нарушения на веригите за доставка в строителната индустрия.

В повечето европейски градове заетостта на студентските жилища се е върнала или е близо до нивата преди пандемията и обичайно се доближава до 90%. През идната година се очакват нови ръстове, отбелязва Savills.

Компанията прогнозира още, че инвестиционната дейност в Европа, която достигна 5,8 млрд. евро през първите три тримесечия на годината, ще се засили през идната година. Инвеститорите продължават да търсят стойност в жилищните сектори и е възможна допълнителна консолидация в сегмента на студентските жилища.

Savills очаква също растящ брой на трансграничните придобивания и все повече активни пазарни играчи.

„Към края на 2022 г. очакваме да видим следваща вълна на портфейлни сделки, тъй като първото поколение предприемачи и оператори ще бъдат готови да продават активите си и да се оттеглят. Прогнозираме, че обемът от сделки до края на 2021 г. ще достигне 8,4 млрд. евро, а през 2022 г. обемите ще бъдат близо до рекорда от около 9,5 млрд. евро през 2019 г.“, коментира Маркус Робъртс, ръководител на капиталовите пазари за Европа в Savills.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:56 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още