IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Рекордно понижаване на рейтинга на китайските строителни компании след Evergrande

Сътресенията в имотния сектор застрашават икономиката на страната

13:57 | 22.12.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Qilai Shen/Bloomberg</em></p>

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Китайските строителни компании преживяват рекорден брой понижавания на рейтинга им от международни рейтингови агенции тази година, след като сривът на Evergrande засили притесненията за стабилността на китайската икономика, пише Financial Times.

Понижаването на рейтинга се случва, след като Пекин въведе мерки миналата година за охлаждане на нажежения имотен пазар и те създадоха ликвидна криза, която заплашва да се разпространи към по-надеждни кредитополучатели.

Moody’s, Fitch и S&P понижиха рейтингите на китайските строителни компании съответно 43, 54 и 30 пъти през 2021 г. спрямо 6, 12 и 11 пъти през 2020 г., засилвайки натиска върху способността им да рефинансират офшорните си облигации на фона на забавянето на жилищния пазар.

Анализ на FT на данните на най-големите кредитополучатели показва, че макар по-рисковите строителни компании да бяха подложени на значително понижаване на рейтинга през изминаващата година, рейтингите с инвестиционна степен на компаниите до голяма степен останаха непроменени. Кредитен рейтинг от ВВВ- и нагоре са инвестиционна степен, а тези под това ниво са с висока доходност.

Подкрепени от бързата урбанизация на Китай, строителните компании в страната са големи кредитополучатели на местно ниво и в чужбина, а в Азия те съставляват най-голям дял от корпоративния облигационен пазар с висока доходност на стойност 400 млн. долара. Те са подложени на натиск, след като китайският президент Си Дзинпин и правителството му наложиха ограничения на поемания от тях дълг заради опасения от балони на имотния пазар.

Evergrande, която е най-задлъжнялата строителна компания в света със задължения за над 300 млрд. долара, започна да буксува през лятото и не успя да генерира достатъчно средства, за да обслужва дълговете си и да запази функционирането на мащабната си империя от проекти в областта на недвижимите имоти. Тя пропусна няколко плащания по доларови облигации от септември насам и в крайна сметка беше обявена в състояние на спиране на плащанията от Fitch този месец.

Ликвидните проблеми в Evergrande, която е в процес на преструктуриране, се разпространиха бързо към други строителни компании. Kaisa, която е друг голям кредитополучател на международните пазари, не успя да изплати 400 млн. долара по облигации този месец. Други две строителни компании, Fantasia и China Modern Land, също обявиха спиране на плащанията през последните месеци.

Тази седмица Kaisa обяви, че води преговори с притежатели на облигации по план за преструктуриране и е наела за консултант инвестиционната банка Houlihan Lokey, която работи и за Evergrande.

S&P понижи рейтингите на облигациите на Evergrande от В+ през януари на СС до септември, след което те бяха премахнати по искане на компанията миналата седмица.

В началото на декември Fitch понижи рейтинга на Evergrande до „ограничено спиране на плащанията“, след като нямаше съобщение за направени лихвени плащания по облигации, които бяха дължими на инвеститори след края на 30-дневен гратисен период. Fitch отбеляза, че „компанията не реагира на искането ни за потвърждение на лихвените плащания“. Evergrande все още не е направила официално съобщение за плащанията.

Слабостта на строителния сектор насочи вниманието към китайската икономика, която не успява да задържи инерцията тази година след бързия ръст от началото на пандемията през 2020 г. Покупките на терени намаляват, а цените на новите жилища спадат на месечна база през последните три месеца.

Притесненията за сектора разтърсиха и облигационните пазари с висока доходност в Азия. Ефективната доходност на китайски кредитополучатели с висока доходност нарасна през ноември до почти 30%, най-високото ниво от световната финансова криза. В момента те се търгуват на ниво от 22%, сочи индексът ICE, което е знак, че паниката на пазара утихва.

Но кризата може да има последици за по-надеждни кредитополучатели. Строителната компания Shimao, чийто рейтинг не беше понижаван досега, получи тази седмица по-нисък рейтинг от В+ от S&P заради „отслабващ достъп до финансиране“. Цената на облигациите на компанията с падеж догодина се срина до 59 цента от долара през декември и в момента те се търгуват за около 65 цента.

Според анализ на Citi от миналата седмица компанията „опитва да увеличи доверието, като забавя придобиването на терени, засилва набирането на ликвидни средства, освобождава се от неосновни активи и набира капитал чрез нови пласирания на акции“.

Авторите на доклада обаче допълват, че в момент, когато строителните компании „се насочват от модел на растеж към режим на оцеляване, спадовете за продажбите със сключен договор и печалбата на Shimao изглеждат неизбежни“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:03 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още