Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Щутгарт е най-скъпият голям град за германските наематели

Там средната цена на съществуващите договори за наеми е средно 10,38 евро на квадратен метър

Щутгарт е най-скъпият голям град за германските наематели

Изглед към Щутгарт. Снимка:  EPA/RONALD WITTEK

През пандемичната 2020 г. увеличението на съществуващите наеми в Германия леко отслабва, показва цитираната от германския икономически всекидневник Handelsblatt оценка на местния индекс на наемите, изготвена от специалиста по недвижими имоти F + B.

Така наречените местни сравнителни наеми са нараснали средно с 1,7% през 2020 г., с 0,1 процентни пункта по-малко в сравнение с предходната година. Оценените официални данни отразяват развитието на разходите за наем на милиони домакинства в Германия,  подчертава компанията.

Най-скъпият град за наемателите в Германия е Щутгарт. Там средната цена на съществуващите договори за наеми е  средно 10,38 евро на квадратен метър нетен наем. Това е със 46 процента над цената от 7,11 евро на квадратен метър, определени средно за големите градове.

Още по темата

В Мюнхен наемателите плащат средно 9,72 евро на квадратен метър нетен наем без включени консумативи, във Франкфурт / Майн цената е 8,69 евро. За Хамбург са определени 8,62 евро, за двата града на Северен Рейн – Вестфалия - Дюселдорф и Кьолн, съответнопо 8,50 и 8,47 евро.

„Да живееш в Берлин е сравнително изгодно, ако използваме като еталон съществуващите наеми в други метрополиси “, каза управляващият директор на F + B Бернд Лойтнър, цитиран в съобщението. В западните квартали на Берлин наемите при вече сключени договори в момента са средно 7,40 евро, а в източните - 6,65 евро на квадратен метър.

Цифрите показват какви финансови предимства "все още имат" наемателите със стари договори за наем. Съществуващите наеми както в старите, така и в новите сгради в Берлин са се повишили над средното, докато дългосрочните наематели в големите градове все още живеят сравнително изгодно.

Според данните най-скъпата община в Германия е съседната на Мюнхен община Карлсфелд в окръг Дахау. Средният нетен наем там е 10,90 евро на квадратен метър. В други околии в близост на Мюнхен и Щутгарт съществуващите наеми също са над средните за страната.

По статията работи: Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (0)


Още от По света
Илон Мъск продава и последната си къща