IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Слънце и ниски данъци - Маями е най-силният пазар на луксозни имоти в света

Ръстът на цените на първокласните жилища продължава да се ускорява на глобално равнище

21:27 | 12.11.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Mark Elias/Bloomberg</em></p>

Снимка: Mark Elias/Bloomberg

Цените на луксозните имоти в глобалните градове продължават да растат. Индексът на консултантската компания Knight Frank, основаващ се на средните цени в 46 града, е нараснал с 9,5% през третото тримесечие спрямо 8,3% през предходния тримесечен период.

Индексът Prime Global Cities следи движенията на цените на първокласните жилищни имоти в над 45 града в света, като използва данни от глобалната мрежа за анализи на Knight Frank през 12-те месеца до септември 2021 г.

Третото тримесечие е било оживено за пазара на луксозни имоти заради началото на нормализирането на пътуванията, възможността за затягане на паричната политика и по-високите данъци и мерки за охлаждане.

Около 85% от изследваните градове са регистрирали ръст на цените на годишна база спрямо 76 на сто през миналото тримесечие, а 16 града или 35% отчитат ръст на цените от над 10% през 12-месечния период.

Маями, където цените на луксозните имоти са се повишили с 26,4% през третото тримесечие, оглавява индекса за първи път от създаването му през 2007 г. Търсенето на по-големи жилища, желанието за живот на крайбрежието и ниските данъци във Флорида са ключов двигател за търсенето от нова група работещи от разстояние хора в САЩ.

В десетката попадат още Сеул, Шанхай, Москва, Торонто, Сан Франциско, Тайпе, Лос Анджелис, Гуанджоу и Санкт Петербург.

Сред 15-те града, които отчитат забавяне на растежа на цените на годишна база през третото тримесечие попадат четири от континенталната част на Китай – Шанхай, Пекин, Гуанджоу и Шънджън, както и Торонто и Ванкувър.

Кризата в Evergrande, мерките за охлаждане на пазара и нови огнища на COVID-19 са причините за забавянето на ръста на цените на луксозните имоти в най-големите градове в Китай. В същото време обмисляната двугодишна забрана за чуждестранни граждани да купуват имоти в Канада вероятно води до сътресения на пазара, въпреки че не засяга директно местните купувачи, тъй като собствениците на жилища очакват да разберат цялостната насока на правителството относно пътуванията.

Русия е друга гореща точка за цените на луксозните имоти с ръстове в Москва и Санкт Петербург от съответно 20,5% и 15,5%. Луксозният пазар е съсредоточен основно в ново строителство, а сроковете за завършване на проектите бяха забавени заради пандемията и дисбалансът между търсенето и предлагането е подкрепил цените в двата руски града.

Нова Зеландия стана една от първите ключови икономики, които повишиха лихвите, така че жилищният пазар в Оукланд ще бъде във фокуса на вниманието на държавните ръководители. Преди неотдавнашното вдигане на лихвите цените на луксозните имоти растяха с 9,8% на година, а търсенето през последните 12 месеца беше почти изцяло от местни жители заради правилата за пътуване и ограниченията за чуждестранните купувачи.

Тъй като все повече правителства обмислят затягане на паричната политика, Knight Frank очаква пазарът на луксозни имоти да бъде по-добре защитен заради големия дял на купувачите със спестени пари в сектора.

Джакарта е бил най-слабият пазар на луксозни имоти в света през третото тримесечие със спад на цените от 4,2% на годишна база. В десетката на най-слабо представилите се пазари на първокласни жилищни имоти на глобално равнище попадат също Дубай, Банкок, Ню Йорк, Бангалор, Куала Лумпур, Мумбай, Делхи, Букурещ и Лондон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още