IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Собственикът на T-Market придоби полската компания Emperia Holding

Сделката превръща Maxima Grupe в най-големия литовски частен инвеститор в Полша

15:19 | 25.04.18 г.
<p>
	<em>Снимка: T-Market</em></p>

Снимка: T-Market

Литовската компания Maxima Grupe, която в България е собственик на веригата магазини T-Market, приключи успешно сделката за придобиване на полската компания Emperia Holding, която оперира веригата магазини Stokrotka, става ясно от съобщение на компанията.

Maxima Grupe ще се превърне в основен акционер в полската компания с 93,7% от акциите, а сделката се оценява на приблизително 276 млн. евро.

„Придобиването на Emperia Holding е много важна стратегическа стъпка, която ще ни позволи значително да засилим позициите си на полския пазар“, казва Далиус Мисиунас, председател и главен изпълнителен директор на Maxima Grupe.

Сделката, която е била финализирана на 18 април, превръща Maxima Grupе в най-големия литовски частен инвеститор в Полша. Според Мисиунас това е знак, че най-големите литовски компании вече са стигнали до равнище да са напълно конкурентноспособни на международния пазар и дори да са сред играчите от световна класа.

С 436 магазина веригата Stokrotka разполага с пазарен дял в Полша от около 20%. Тя има близо 8200 служители, а оборотът й за 2016 г. възлиза на 570 млн. евро.

Освен T-Market в България Maxima Grupe контролира вериги магазини в балтийските страни, Полша и електронния магазин за храни и ежедневни потребителски стоки Barbora.

През 2016 г. Т-Маркет купи 12 от магазините на дискаунтъра на германската група REWE Penny, който излезе от българския пазар в края на 2015 г. Веригата има общо 64 работещи магазина в страната, като най-голяма е концентрацията на обекти в София – 35. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:49 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още