IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Строителният сектор в Германия се доближава до нивата след обединението

Германската асоциация на строителните компании повиши прогнозите си за продажбите в сектора

10:38 | 17.05.18 г.
<p>
	<i>Снимка: Архив Ройтерс</i></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Строителните компании в Германия се възползват от растящото търсене на недвижими имоти, повишаването на инвестициите в строителството и по-високите държавни разходи за инфраструктура, съобщи Германската асоциация на строителните компании HDB. Тя повиши прогнозите си за продажбите, съобщава Ройтерс.

Асоциацията, която представлява големи индустриални компании като Hochtief, очаква номиналният ръст на продажбите да достигне 6% тази година спрямо прогнозираните 4% през януари.

Така общият обем от продажби ще се доближи до нивата по време на бума след обединението на Източна и Западна Германия през 1990 г. и икономическия подем в източните части на страната от средата на 90-те години на миналия век.
По-високите цени на строителството, причинени от ограничния капацитет, недостига на работна ръка и нарастващите заплати, означават, че реалните продажби вероятно ще нараснат с около 2% тази година, допълва HDB.

Миналата седмица германските профсъюзи и работодателите се договориха за повишаване на заплатите с около 6% за над 800 хил. строителни работници. Това е най-големият договорен ръст на заплатите тази година в най-голямата икономика в Европа.

Германия се радва на бум в строителството благодарение на процъфтяването на недвижимите имоти, стимулирано от инвестициите на бизнеса в индустриални сгради и по-високите държавни разходи за пътища, мостове, пристанища и железопътни линии.

Подемът в строителството е стимулиран и от ултраниските лихвени проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ), увеличаващото се градско население и високата имиграция през последните пет години.

Секторът спомага и за ускоряването на цялостния икономически растеж. През първото тримесечие инвестициите в строителството са били един от най-големите двигатели на нарастването на брутния вътрешен продукт с 0,3%, показаха оповестени във вторник данни.

При жилищното строителство номиналните продажби са скочили с 27% на годишна основа през януари и февруари, съобщава HDB, като допълва, че големият брой поръчки вещае продължаване на бума.

Издадените разрешителни за строеж на жилищни сгради са се увеличили до над 400 хил., допълва асоциацията. Тя прогнозира, че секторът ще продължи да стимулира растежа в идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:49 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още