IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Уорън Бъфет вече е номер 2 в брокерския бизнес с жилища в САЩ

Компанията HomeServices, която е част от Berkshire Hathaway, постоянно се разширява с нови придобивания

10:25 | 30.03.18 г.
<p>
	Уорън Бъфет.&nbsp;<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Уорън Бъфет. Снимка: Архив Ройтерс

Уорън Бъфет нямаше много късмет в големите сделки миналата година, но имотният му бизнес е много успешен, пише Bloomberg.

HomeServices of America - компания, която Бъфет „едва забелязвал“, когато Berkshire Hathaway я купи през 2000 г. като част от електрическа компания, постоянно се разширяваше чрез придобивания, за да се превърне във втората по големина брокерска компания в областта на жилищните имоти в САЩ.

Сега, след придобиването миналата година на един от най-големите й конкуренти, Long & Foster, компанията е напът да се сдобие с още по-голям дял от пазара.

Сделката изстреля обема на HomeServices of America до над 80 хил. участници в сделки с имоти през 2017 г., което е скок с 34% спрямо предходната година, показва нова класация на компанията за данни за имотната индустрия Real Trends. (При всяка продажба на жилище има две страни – купувач и продавач, а една брокерска компания може да представлява и двете страни).

Това дава значителна преднина на HomeServices пред водещата брокерска компания в областта на жилищните имоти в САЩ NRT, част от корпорацията Realogy Holdings, която работи под брандове като Coldwell Banker и Sotheby’s. От гледна точка на стойността на сделките NRT все още има значително предимство.

Но да не се лъжем – Бъфет винаги се стреми да бъде номер едно. „Въпреки придобиванията в последно време HomeServices е напът да контролира само около 3% от бизнеса с посредничество при продажба на жилище в страната през 2018 г. Това означава, че 97% са пред нас“, писа Бъфет в ежегодното си писмо до акционерите на Berkshire. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 22:47 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още