Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

По света

Във Великобритания собствеността върху жилищата излиза по-евтино от наемите

Най-много биха спестили жителите на Лондон, където месечният наем е с 289 паунда по-висок от средните месечни вноски по ипотеките

Във Великобритания собствеността върху жилищата излиза по-евтино от наемите

Снимка: Архив Ройтерс

Британците, които желаят да закупят първо жилище, ще имат по-ниски месечни разходи, ако купят имот, отколкото ако го наемат, тъй като средната цена на месечните наеми надхвърля средните вноски по ипотеките във всяка област във Великобритания, съобщава онлайн изданието propertywire.com.

Средностатистическият купувач на първо жилище може да спестява над 2250 паунда (2570 евро) на година, ако закупи имот вместо да наема, показва изследване на компанията Santander Mortgages. Най-много биха спестили жителите на Лондон, тъй като средният месечен наем там е с 289 паунда (330 евро) по-висок от средните месечни вноски по ипотеките.

Изследването показва също, че най-малката разлика между наемите и вноските по ипотеките е регистрирана в Източна Англия с едва 43 паунда (49 евро) на месец.

Още по темата
В момента средният месечен наем във Великобритания е 912 паунда (1041 евро) на домакинство спрямо средни месечни вноски по ипотеките от 723 паунда (825 евро) за купувачите на първо жилище. Собствениците на жилище могат да спестяват средно 189 паунда (215 евро) на месец или 2268 паунда (2590 евро) на година в сравнение с наемателите.

„Много купувачи на първо жилище разбираемо се фокусират върху предизвикателството да спестят за депозит и се питат как ще си позволят да закупят имот. Но често се смята, че когато купувате имот, ще бъдете подложени на по-голям финансов натиск, а нашето изследване показва, че е вярно точно обратното“, казва Мигел Сард, управляващ директор на Mortgages at Santander UK.

„Разбира се, закупуването на имот представлява голяма финансова инвестиция, но в дългосрочен план финансовите ползи могат да са значителни. С годишни спестявания доста от над 2000 паунда те наистина могат да нараснат с времето и разбира се, след като ипотеката бъде изплатена, ще имате ценен актив“, допълва той.

Тъй като депозитът за средностатистическия купувач на първо жилище е 51 905 паунда, купувачите избират алтернативни методи за спестяване, показва още изследването. Около 22% от британците, които искат да закупят имот, биха обмислили продажба на части от дома, предлагащи възвръщаемост на капитала, когато имотът бъде продаден.

Около 38% биха обмислили да се върнат в дома на родителите си, докато спестят за депозит, а 21% казват, че биха се отказали от алкохола, за да съберат средства. Други обмислят също програмите на правителството Help to Buy и Starter Home.

По статията работиха: Божидарка Чобалигова, редактор Виктория Тошкова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (1)

0
 
13
 
1
преди 7 месеца
Сбъркана работа е това с жилищата. Не само във Великобритания. Това е начин да се държи населението в подчинение и робство.

Още от По света
Ръстът на офертните цени на британските жилища се забави до 10-годишно дъно