IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

WeWork е била на загуба от 3,2 млрд. долара миналата година

В изпратени до инвеститори документи се очертават плановете на доставчика на офис площи да набере 1 млрд. долара и да стане публична компания

12:36 | 23.03.21 г.
<p>
	<em>Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg</em></p>

Снимка: Benjamin Girette/Bloomberg

WeWork е загубила 3,2 млрд. долара миналата година, след като COVID-19 затвори пространствата за съвместна работа в цял свят, съобщи доставчикът на офис площи, цитиран от Financial Times.

От документи, показани на бъдещи инвеститори, се вижда, че загубите са намалели от 3,5 млрд. долара през 2019 г., когато WeWork съкрати капиталови разходи, до едва 49 млн. долара.

Документите, видени от FT, показват също, че заетостта в глобалния портфейл от имоти на компанията е намаляла до 47% в края на 2020 г. спрямо 72 на сто в началото на годината преди пандемията.

WeWork цели да стане публична компания с оценка от 9 млрд. долара, включително дълга, чрез сливане с компания със специално предназначение (SPAC).

WeWork води разговори с BowX Acquisition, компания тип „празен чек“, която набра 420 млн. долара през август, става ясно от запознати източници и от документите. BowX е привлякла бившата баскетболна звезда Шакил О’Нийл като консултант и е управлявана от Вивек Ранадиве, основател на базираната в Калифорния софтуерна компания Tibco.

За да наберат останалия 1 млрд. долара, в който WeWork се цели, двете страни се стремят да привлекат институционални инвеститори за обезпечаване на сделката.

Листване на WeWork, макар и при доста по-ниска оценка от търсената при проваленото първично публично предлагане преди две години, ще бъде индикатор за това доколко компаниите със специално предназначение променят апетита на инвеститорите за бизнеси, които преди време са изпитали затруднение да станат публични.

WeWork отново се представя пред инвеститори не като конвенционален собственик на физически обекти, а като високотехнологична платформа, както направи през 2019 г. Видените от FT документи определят бизнеса като „световна платформа за технологии в имотите“ и „платформа с активи за управление и организиране на гъвкави площи“.

Прогнозите в документите включват бърз ръст на заетостта до 90%, доста над нивото преди пандемията в обектите на WeWork, до края на 2022 г. и коригирана печалба преди лихви, данъци, обезценка и амортизации от 485 млн. долара догодина.

Инвеститор, пред който WeWork се представя, обаче изразява съмнение в прогнозите на компанията, която също така предвижда приходите й да се увеличат от 3,2 млрд. долара миналата година на 7 млрд. долара до 2024 г.

Подобни финансови прогнози са забранени в традиционните документи за IPO, но WeWork няма да бъде подложена на тези ограничения при сливане с компания със специално предназначение.

Няма гаранция, че в крайна сметка WeWork ще се споразумее за сливане с BowX и компанията може да проведе разговори и с други страни за алтернативно финансиране.

Когато WeWork набра средства през януари 2019 г. от Softbank, която е най-големият ú поддръжник, работещата на загуба компания беше оценена на 47 млрд. долара, което я превръща в един от най-щедро оценените „еднорози“, яхнал вълната на частния капитал.

Но очакванията ú се сринаха, докато тя се готвеше за планираното си IPO през лятото на 2019 г., тъй като инвеститорите се съсредоточиха върху разточителните разходи, рекордните загуби и хаотичното поведение на съоснователя Адам Нойман.

SoftBank се намеси с финансиране на стойност милиарди долара след провала на IPO-то в края на 2019 г., за да помогне на компанията да избегне фалит, който наближавал, както предупредиха ръководители по онова време.

Японският инвеститор постави ръководителя на SoftBank Марсело Клор за изпълнителен председател на WeWork, а през февруари миналата година ветеранът в недвижимите имоти Сандип Матрани беше определен за новия главен изпълнителен директор. Неговата задача е да намали разходите на компанията.

Сделка с BowX става възможна отчасти благодарение на уреждането миналия месец на прьавен спор между SoftBank и инвеститори в WeWork, който иначе би попречил на опита на офис компанията да стане публична.

Въз основа на споразумението SoftBank се съгласи да купи акции на стойност 1,5 млрд. долара от Нойман, по-ранни инвеститори в WeWork, включително компанията за рисков капитал Benchmark и служители.

През септември м. г. компанията продаде мажоритарния дял в бизнеса си в Китай.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:29 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

Финанси виж още