IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американският вицепрезидент отложи близкоизточната си обиколка за януари

Майк Пенс е ангажиран с окончателното приемане на данъчната реформа

07:25 | 19.12.17 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Американският вицепрезидент Майк Пенс отложи за средата на януари посещенията си в Египет и Израел, обосновавайки се с нуждата да председателства гласуването в Сената на голямата данъчна реформа в САЩ, предаде AP, цитирана от БТА.

Вместо това Пенс ще посети Близкия изток в седмицата на 14 януари, така че да може да е в Сената за днешното гласуване.

Високопоставени служители в Белия дом заявиха, че несигурността, която витаеше около датата на гласуването в Сената, може да е тласнала Пенс към това решение и той да е сметнал, че е нужно да присъства, в случай че се стигне до паритет в гласуването и неговият глас бъде нужен, за да наклони везните в полза на приемането на закона. В американския Сенат при гласувания вицепрезидентът има право на решаващ глас, в случай че преди това резултатът в гласовете е равен. Служителите пожелаха анонимност.

По програма във вторник вечерта Пенс щеше да замине за Египет, след което щеше да посети Израел, а после да се срещне и с американски военнослужещи в Германия. Първоначално кабинетът му беше планирал заминаването да е в събота вечер - за Израел, но то беше отложено заради предстоящото гласуване на законопроекта за данъчна реформа.

Промяната в графика става, след като решението на президента Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел стана причина представители на Палестинската власт и водещи мюсюлмански и християнски духовници в Египет да откажат да се срещнат с Пенс, отбелязва Асошиейтед прес. 

По график вицепрезидентът щеше да е в Кайро утре, където щеше да се срещне с египетския президент Абдел Фатах Сиси и се очакваше по-късно през деня да пристигне в Израел, където щеше да посети Стената на плача в Ерусалим. За четвъртък беше предвидено да се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху и да произнесе реч в израелския парламент, Кнесета.

"Вицепрезидентът е ангажиран с окончателното приемане на намаляването на данъците", каза Алиса Фара, прессекретар на Пенс. Тя заяви, че "Пенс с нетърпение очаква да посети Египет и Израел през януари".

Републиканците, които по принцип имат мнозинство от 52 срещу 48 гласа в Сената, могат да си позволят да загубят само два гласа и то при положение че разчитат на решаващия глас на Пенс.

Двама техни сенатори, Джон Маккейн и Тад Кочран, поради здравословни проблеми са в родните си щати, но Кочран все пак се очаква да участва в гласуването. 

Очаква се републиканците да прокарат законопроекта със съвсем малко мнозинство и така да надделеят над единната опозиция в лицето на Демократическата партия, но представители на кабинета на Пенс заявиха, че въпреки това вицепрезидентът не иска да поема никакви рискове със свое отсъствие.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:54 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още