IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Американските пазари започват сесията с понижение след изказване на Тръмп*

Dow Jones отписва над 350 пункта от стойността си в началото на търговията в четвъртък

18:20 | 09.05.19 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват сесията със спад, след като американският президент Доналд Тръмп заяви по време на митинг в сряда вечер, че Китай „е нарушил договора“, засилвайки опасенията, че САЩ и Китай няма да успеят да постигнат търговско споразумение преди влизането в сила на нови мита в полунощ, предава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones Industrial Average отписва 366,23 пункта от стойността си и достига равнище от 25 601,10 пункта. Широкият показател S&P 500 отбелязва спад от 1,39% до ниво от 2839,34 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite се понижава с 1,77% до ниво от 7802,95 пункта. Dow отбелязва спад от над 700 пункта, а S&P 500 губи над 3% тази седмица, след като Тръмп заплаши през уикенда да повиши митата върху още китайски стоки. Борса Борса

Книжата на Intel поевтиняват с над 5% в четвъртък, след като отписаха близо 5% от стойността си в предходната сесия заради прогнозите на производителя на чипове, че както приходите, така и печалбата му ще нараснат с едноцифрен процент в идните три години.

„Между другото виждате ли митата, които налагаме? Защото те нарушиха сделката. Те нарушиха сделката“, каза Тръмп на митинг във Флорида в сряда вечер. „И така, те идват, вицепремиерът идва утре, добър човек, но те нарушиха сделката. Не могат да го правят, така че ще платят“, допълни американският президент.

Китайският вицепремиер Лу Хъ, който е и главен преговарящ, ще вечеря с американския търговски представител Робърт Лайтайзър и други американски официални представители в четвъртък вечер във Вашингтон, само няколко часа преди налагането на новите мита. Не се очаква Лу да се срещне с Тръмп в четвъртък, съобщава CNBC.

Китай заяви, че ще предприеме ответни мерки, ако бъдат наложени по-високи мита. Въпреки разгорещената реторика на Тръмп Белият дом заяви в сряда, че Китай все още иска постигането на сделка, което временно подкрепи пазарите вчера.

Четвъртък е „много важен ден“, казва Ед Милс, анализатор на държавните политики в компанията Raymond James. „Смятаме, че китайските официални представители ще се стремят към отлагане на повишаването на митата в петък, за да продължат разговорите до поемането на подходящото ниво на ангажименти в ключови области. Но реакцията на пазара през последните няколко дни дава на Тръмп свобода на действие да поддържа агресивен тон“, допълва Милс.

Производителите на чипове, които са чувствителни към повишаването на митата, пострадаха в четвъртък, като цената на акциите на Nvidia и Micron намалява съответно с 4,4% и 3,5%. VanEck Vectors Semiconductor ETF отбелязва спад от 7% от началото на седмицата и е напът да запише най-лошата си седмица от началото на годината.

Книжата на Chevron поскъпват с над 3%, след като компанията съобщи, че няма да направи нова оферта за придобиването на Anadarko Petroleum и ще вземе таксата от 1 млрд. долара за разваляне на договора. Петролният гигант съобщи още, че увеличава обратното изкупуване на акции с 25% до 5 млрд. долара на година.

Индексът Cboe Volatility, известен още като „индекса на страха“, достигна нов връх от 23,38 пункта в четвъртък, което е най-високото му ниво от 4 януари.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се  понижава съответно до 2,439% и 2,862%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отписва 0,31% от стойността си до 97,32 пункта. Еврото поскъпва спрямо долара с 0,38% до 1,1234 долара, а паундът добавя 0,05% към стойността си до 1,3014 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,47% до 109,58 йени.

На стоковите пазари цените на петрола се понижават, тъй като ескалиращият търговски спор между САЩ и Китай компенсира натиска към повишаване на цените заради изненадващия спад на запасите от американски суров петрол.

Фючърсите върху международния бенчмарк Брент отписват 79 цента от стойността си и достигат 69,58 долара за барел, като се насочват към втори пореден седмичен спад. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI поевтиняват с 94 цента до 61,18 долара за барел и се насочват към трета седмица на загуби.

Американските фючърси върху златото прибавят 0,3% към стойността си до 1285,20 долара за тройунция.

*Материалът е актуален към 17,30 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:45 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 2
lyusien
преди 5 години
до ? 2 Може да им предложи много работи - соя месо шистов газ петрол нови технологии самолети Въпроса е дали ще могат да си позволят да ги купуват Както и дългите разтояния за доставки Но могат да си балансират търговията Въпроса е дали това може да стане със изнудвания или равностойни преговори
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 4 rate down comment 0
Стефчо
преди 5 години
така е, да...проблема е и в това, че няма кой знае какво да им предложи като износ освен соя и работата отива към рекет да отучи чайниците да ядат ориз и ги научи да ядат американска соя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 3 rate down comment 3
lyusien
преди 5 години
Тръмп откровенно изнудва китаиците Дали ще бъде успешно ще разберем в петък Но има една подробност Китяйците са отмъстителни и в даден момент ще си го върнат От това разбира се ще пострадат обикновените американци защото инфлацията ще се вдигне рязко и тогава изнудвания ще бъде Тръмп Нещо подобно на руските изнудвания на Европа със спирането на газта И двете страни са комунистически диктатури и няма да ги интересува положението на собствените им поданици Може би някои трябва да се вслушат във мнението на бившия държавен секретар Тилерсон " Г-н Президент това може да стане както го искате но не по този начин " Ще разберем това в петък или следващата седмица
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още