IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Apple повлече Wall Street надолу

Книжата на производителя на iPhone се обезцениха с почти 10%

23:17 | 03.01.19 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

По-ниските прогнози за продажбите на производителя на iPhone Apple и силно разочароващите данни за настроенията в американската индустрия изпратиха американските фондови пазари надолу в четвъртък. Изявлението на технологичния гигант увеличи още повече съществуващите опасения на инвеститорите за общата икономическа ситуация. 

След това, когато бяха предоставени и данните на ISM за производствения сектор, индексите се понижиха още повече, защото и те не бяха оптимистични. В допълнение за американския президент Доналд Тръмп става все по-трудно да управлява, защото демократката Нанси Пелоси беше избрана за председател на Камарата на представителите на Конгреса на САЩ. В камарата демократите вече имат мнозинство, а всичко това се случва в разгара на продължаващото частично стопиране на дейността на правителството, предава dpa-AFX. 

През декември експанзията на промишлената активност в САЩ се забавя изненадващо рязко към двугодишно дъно в резултат на рязко отслабване на новите поръчки и на самото производство, показва проучването на Institute for Supply Management (ISM). Индексът ISM, измерващ активността на промишлените предприятия, се понижи през декември до 54,1 пункта от 59,3 пункта през ноември и при осредните очаквания за доста по-умерено понижение до 57,5 пункта.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial загуби 661,58 пункта, или 2,8%, до 22 684,66 пункта. По-широкият индекс S&P 500 изтри 62,18 пункта, или 2,5%, до 2 447,87 пункта, докато технологичният бенчмарк Nasdaq Composite се сви с 202,43 пункта, или 3%, до 6463,50 пункта.

Анализът на данните от доклада на частния доставчик на услугите по заетостта ADP, който е ранен индикатор за официалния доклад на правителството за пазара на труда този петък, показа положително развитие. Сценарият за растеж на производството в САЩ е все още непокътнат, показват текущите данни. Въпреки това през декември индексът ISM изненадващо рязък спад – най-силен от 10 години насам. Това, от своя страна, допълнително подсили опасенията за икономиката, твърди борсов посредник.

Сред отделните американски акции се откроиха книжата на Apple, които бяха на дъното на индустриалния индекс с понижение от 9,96% -  до най-ниското ниво от юли 2017 година. Коледният бизнес на Apple се е развил значително по-зле от очакваното. Поради това  производителят на iPhone понижи прогнозата си за приходите за четвъртото тримесечие на 2018 г. до 84 млрд. долара, докато през ноември очакваше между 89 до 93 млрд. долара. По-специално проблем представляват по-слабите продажби на iPhone в Китай – отражение на търговската война между двете най-големи икономики в света.

Това се отрази негативни и на акциите на производителя на сензори Lumentum, който  доставчик на Apple. Те загубиха 8,4% от стойността си. Книжата на специалиста по графични карти Nvidia поевтиняха с 6,04%.

Понижение на очакванията за приходите на Delta Airlines доведе до поевтиняване на акциите на компанията с 8,93% до най-ниското им ниво от септември 2017 г. Очаква се приходите да нараснат само с 3% на годишна база през четвъртото тримесечие на 2018 г., вместо с 3,5%, както се предполагаше по-рано. Покрай Delta пострадаха книжата и на други авиокомпании. Акциите на United Continental поевтиняха с 4,97%. а тези на American Airlines - със 7,45%.

Акциите от подиндекса на здравните компании в S&P 500 са малко по-евтини, след като Bristol-Myers Squibb обяви плановете си за придобиване на производителя на лекарства срещу рака Celgene за около 74 млрд. долара. Акциите на Bristol-Myers се сринаха с почти 14%. Книжата на Celgene Corporation пък се изстреляха с 20,69 на сто. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още