IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Банковият и технологичният сектор дадоха глътка въздух на щатските индекси

Повишаването на доходността по американските държавни облигации оскъпи акциите на банките

23:15 | 28.06.18 г.
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Щатските индекси се възстановиха от загубите в началото на сесията в четвъртък, благодарение най-вече на подкрепата на банковия и технологичния сектор, съобщава CNBC.

Бенчмаркът на сините чипове Dow Jones напредна с близо 100 пункта, като в рамките на индекса най-много поскъпнаха акциите на Verizon Communications – с 3,22%. Широкият показател S&P 500 се повиши с 0,62%, след като на зелена територия се търгуваха финансовия и технологичния сектор, както и телекомите. Технологичният измерител Nasdaq прибави 0,79% към стойността си.

Акциите на Amazon поскъпнаха с 2,47% след новината, че гигантът купува онлайн аптека.

J.P. Morgan, Goldman Sachs, Citigroup, Morgan Stanley и Bank of America отчетоха повишение в цената на книжата си с по 1%, след като бяха напът да запишат рекордна 13-та подред негативна сесия. Борсово търгуваният фонд Financials Select Sector SPDR Fund (XLF) завърши с 1% нагоре.

Поскъпването на банковите акции дойде в резултат на повишаването на доходността по американските десетгодишни държавни облигации с 2 базисни пункта до 2,84%.

От началото на седмицата обаче капиталовият пазар е подложен на натиск заради нарастващото отново напрежение между САЩ и някои от големите му търговски партньори. И трите основни индекса на Wall Street са загубили около 1,1% от стойността си от понеделник насам. 

„Зад реакцията на пазарите през седмицата стои объркването и загрижеността, породени от заплахите от мита, търговски и инвестиционни ограничения, които се налагат на различни сектори“, обясни Майкъл Шаул, главен изпълнителен директор на Marketfield Asset Management.

Според Пол Таунсен, управляващ директор на Crossmark Global Investments, пък докато продължаваме да се занимаваме с търговска политика, волатилността ще остане на преден план за пазарите.

Във вечерните часове еврото поскъпна спрямо долара с 0,10% до 1,1566 долара. Фючърсите върху американския суров петрол отчетоха повишение в цената си с 0,76% до 73,31 долара за барел. Сортът Брент също поскъпна, но по-скромно – с 0,06% до 77,67 долара за барел. Златото обаче остана в червената зона, понижавайки цената си с 0,52% до 1249,60 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:17 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още