Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

САЩ

Белият дом подкрепя субсидиите за ядрената енергия

Ядрените мощности могат да бъдат включени в инфраструктурния план на президента Джо Байдън

Белият дом подкрепя субсидиите за ядрената енергия

Снимка: Bloomberg L.P.

Администрацията на президента на САЩ Джо Байдън подкрепя федералните субсидии за атомните електроцентрали като част от инфраструктурната стратегия на държавния глава - ход, който със сигурност ще доведе до сблъсък с природозащитниците, които виждат в ядрените мощности опасност за околната среда и човешкото здраве, пише Bloomberg.

От Белия дом са заявили, че биха искали данъчният кредит за производство на електроенергия от ядрени мощности да бъде включен в инфраструктурния пакет в размер на 2,25 трилиона долара, предложен през март, съобщава източник, запознат с дискусиите. 

Още по темата

Ядрената енергия осигурява около 19% от електроенергията в САЩ, което представлява добра причина администрацията на Байдън да я подкрепи, докато индустрията се опитва да се конкурира с възобновяемите енергийни източници като вятърната и слънчевата енергия, както и с природния газ.

Подкрепата Белия дом за ядрената индустрия се разглежда като част от амбициозните климатични цели на Байдън, които включват въглеродно неутрална електрическа мрежа до 2035 г. и климатично неутрална икономика до 2050 г.

От неговата администрация заявиха, че искат ядрената енергия да бъде включена в списъка с допустими енергийни източници.

В същото време ядрената енергия е тема, около която продължава да тече разпален спор относно нейните плюсове и минуси, като редица екоактивисти настояват администрацията да действа агресивно в борбата с изменението на климата. Те посочват радиоактивните отпадъци, добива на уран и възможността от ядрени аварии сред основните причини атомните електроцентрали да бъдат загърбени.

Данъчният кредит за атомните централи може да се окаже необходимия спасителен пояс за операторите на тези съоръжения като Southern Co. и Exelon Corp., както и за компаниите, добиващи уран като Lakewood и Energy Fuels, Inc.

Сред привържениците на идеята е и Институтът за ядрена енергия, който от години търси помощ, като миналата година заяви, че е необходим 30% данъчен кредит за инвестиции в сектора, с който ще се преодолее „тежкото финансово напрежение“, предизвикано от пандемията от коронавирус.

Със затварянето на ядрената централа Indian Point на Entergy Corp.  в Ню Йорк миналия месец броят на ядрените реактори, работещи в САЩ, се свива до 93 от 104 преди две десетилетия. Ако не бъдат направени промени в политиката, повече от половината ядрени мощности в страната ще бъдат изведени от експлоатация до 2030 г., според данни на Rhodium Group.

По статията работи: Аспарух Илиев

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари (8)

0
 
0
 
8
evlogi до: Hahoto2
преди 5 месеца
Тез му материали блага, особено течните от тях,нямат в момента кой знай каква стойност,и е твърде вероятно тази стойност да продължи да намалява. Вече сме 21 век и от доста време насам това,което имаш между ушите е с много по-висока стойност от това, което копаеш под краката си.А и не бих нарекъл акциите на компании като Епъл напечатани хартийки, при положение,че само те носят по-голяма печалба от цялата газова и нефтена промишленост на РусияДругата голяма разлика,която и ти си забелязал.-правилно посочваш че в русия са под контрола на джуджето, докато на запад, както и в случая с посочената от мен компания,тези активи са собственост на акционерите, а не на Вашингтон.Може би тези нюанси не ги забелязвате, то е нормално, само папура на джуджето ви е пред очите.Този орган отдавна му го боготворите.
0
 
0
 
7
evlogi до: markov
преди 5 месеца
Ми явно не забелязвате, че става дума само за една компания.И то далеч не най-голямата в САЩ
0
 
2
 
6
markov до: evlogi
преди 5 месеца
Абе да ти кажа че манипулираш , само резервите на Руската Централна Банка към края на април са равностойни на 590 милиарда долара. СДори само резерва на централната им банка - 590 милиарда е повече от 426 милиарда за които говориш ....очевидно писанието ти е лъжа.
0
 
2
 
5
Hahoto2 до: evlogi
преди 5 месеца
Това е щото на джуджето му е праз кабела за някакви напечатани хартийки, при положение, че контролира материални, забележи "материални" блага за толкова трилиони, че му е през папура. Т.е. неговия кеш е много повече и няма дългова пирамида от тук до небето, каквато имат конкурентите му от САЩ и Китай. Така че нюанси много!
2
 
2
 
4
evlogi до: дядя Вова
преди 5 месеца
Дядя,имам некои съображения относно твоите дефицити и профицити,В Щатите има една фирма,Berkshire Hathaway и думат.Начело на тази фирма стои един друг дядя, Уорън Бъфет му викат.Към 31.03.2021 година въпросната фирма имаше 145 млрд$ кеш и портфейл от високоликвидни висококачествени корпоративни ценни книжа в размер на 281 млрд$.Или общо сума от 426 млрд $, което надхвърля с доста сумата на резервите на частната държава на най-голямото джудже в света.Не знам дали ще схванеш нюанса.

Още от САЩ
Dow Jones записа най-добрата си седмица от юни