IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цената на въглищата в САЩ прескочи психологическите 100 долара за тон

Заради войната в Украйна по света започват да избягват руските въглища и да се оглеждат за алтернативи

22:47 | 04.04.22 г.
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg LP</em></p>

Снимка: Bloomberg LP

Цената на въглищата в САЩ прескочи нивото от 100 долара за тон, което за последно беше постигнато през 2008 година, пише Bloomberg. Причината е напрежението на световните пазари заради войната в Украйна.

Въглищата поскъпват навсякъде по света, слад като много държави започват да се въздържат от покупката на руски въглища. През 2020 година руският износ имаше дял от около 18% от световния, допълва още Bloomberg. През миналата година имаше ръст, свързан с съживяването на световната икономика от коронавируса и увеличеното търсене на енергия.

Износът на въглища от САЩ се увеличи с 23% през 2021 година и се очаква това увеличение да продължи и през тази, макар и вече с по-умерен темп - около 3,3%. Така добиващите компании в страната трупат добри печалби заради високите цени в световен мащаб.

Производителите на електроенергия в САЩ започнаха да намаляват използването на въглища, което  пък тласна нагоре цената на природния газ. Така, заради скъпите енергоносители, инфлацията в страната достига най-високите си нива за последните четири десетилетия.

Търсенето на въглища в света се повишава на фона на новите предупреждения, че светът няма да може да изпълни целите си и да не допусне повишаването на температурата с повече от 1,5°С до края на столетието.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:06 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още