IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Доклад на Сената потвърждава за руска намеса в изборите за президент в САЩ

Лично руският президент Владимир Путин е оказал влияние при избора на Доналд Тръмп, се казва в документа

09:29 | 04.07.18 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Русия и лично президентът Владимир Путин са се намесили в президентските избори в САЩ от 2016 г., за да помогнат на Доналд Тръмп да ги спечели, се казва в доклад на американски сенатори от двете основни партии, предадоха DPA и АР.

Докладът на сенатската комисия за разузнаването подкрепя изводите на американските разузнавателни служби и изразява становище, че оценката на разузнаването се опира на смислен анализ, който не е бил политически повлиян.

Руските дейности преди изборния ден през 2016 г. са "съществена ескалация в дългата история на руски опити за намеса във вътрешната политика на САЩ", се казва в доклада.

Документът е оповестен по-малко от две седмици преди срещата на върха между Доналд Тръмп и Владимир Путин във Финландия, а през ноември в САЩ ще се произведат междинни избори за Конгрес, отбелязва DPA.

Американският президент Доналд Тръмп редовно изразява съмнения или направо отрича Русия да се е месила в изборите в негова полза. В момента тази евентуална намеса е предмет на разследване от специален прокурор, което според Тръмп е лов на вещици.

"Руските усилия са били обхватни и високоусъвършенствани, а целите им са били да се подкопае доверието в демократичния процес, да се навреди на държавния секретар (Хилари) Клинтън и да се помогне на Доналд Тръмп", заяви заместник-председателят на комисията Марк Уорнър.

В доклада се казва, че Русия е използвала кибероперации и пропаганда в преследване на целите си.

(БТА)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:32 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

4
rate up comment 7 rate down comment 2
pioner
преди 5 години
Американците създали компютър, който предсказвал бъдещето. Тръмп решил да го попита:- Ще има ли трета световна война?- Да.- Ще я има ли Америка?- Да.- Моите близки ще бъдат ли живи?- Да.- А аз ще бъда ли жив?- Да.Тръмп решил да си направи майтап и попитал:- А колко ще струва Кока-Колата след войната?- Три рубли.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 3
dr.5rov
преди 5 години
Тия руснаци! Защо им трябваше да помагнат на американците да излязат от безвремието, в което бяха изпаднали? Сега какво? Излиза, че американците са в дълг към руснаците за доброто, което им направиха с избирането на Тръмп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 3
Sakamano
преди 5 години
Тя намесата вече дори Путин не я отрича, само дето не била негова работа, а на някакви самоинициативни руски хакери-патриоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 10 rate down comment 3
Hahoto
преди 5 години
Тая плоча се поизтърка малко, ама като няма нови шлагери, ще се пеят скелети от гардероба, с мирис на нафталин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още