IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones отписва над 550 пункта заради ескалацията на търговското напрежение*

Другите два основни американски индекса също започват седмицата с рязък спад

18:47 | 05.08.19 г.
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Основните американски индекси започват седмицата с рязък спад на фона на засилването на търговската война между двете най-големи икономики в света, предава CNBC.

Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average  губи над 550 пункта от стойността си и достига ниво от 25 976, 38 пункта. Широкият измерител S&P 500 отбелязва спад от 1,90% до ниво от 2876,41 пункта. Технологичният показател Nasdaq Composite регистрира понижение от 2,46% и достига равнище от 7799,75 пункта.

Трите индекса са на път да отбележат най-голямата си загуба за един ден от 13 май насам. Nasdaq е на път да запише шеста поредна губеща сесия, което ще е най-дългата му червена серия от края на 2016 г. S&P 500 също се насочва към шести пореден ден на спад.

Основните щатски индекси са отписали над 5% от стойността си спрямо рекордния им връх от миналия месец.

Книжата на Caterpillar и Boeing, които са силно зависими от търговията, поевтиняват съответно с 2,2% и 2,6%. Цената на акциите на компании за полупроводници като Micron Technology, Skyworks Solutions и Advanced Micro Devices намалява с най-малко 3,6%.

Книжата на Apple поевтиняват с 4%, а тези на Nike – с 2%. Цената на акциите на компании за търговия на дребно като Etsy, Abercrombie & Fitch и Stitch Fix се понижава с най-малко 3,6%. Книжата на Office Depot поевтиняват с 8,6%, на Party City – със 7%, а на Macy’s и Best Buy – съответно с 6% и 5,2%. SPDR S&P Retail ETF (XRT) отбелязва спад от 3,2%. Книжата на FedEx поевтиняват с 4,7%.

„Сега имаме търговска ситуация, която излиза от релси, тъй като страничните ефекти се умножават заради засиленото използване на мита и само се отдалечаваме още повече от някакво решение с китайците“, казва Питър Буквар, главен инвестиционен директор на Bleakley Advisory Group. „Политиката на използване на мита като инструмент за справяне с легитимните ни спорове с китайците напълно се провали“, допълни той.

Китай, който в исторически план контролира валутата си, юана, позволи достигането до най-ниското й равнище спрямо долара от над десет години. Оншорният юан премина границата от 7 за щатски долар и се търгуваше на ниво от 7,04. Към момента той отново е под прага от 7 юана за долар. 

По-късно американският президент Доналд Тръмп обвини Китай, че манипулира валутата си, като отбеляза в туит: „Това е голямо нарушение, което ще отслаби страхотно Китай след време“.

Bloomberg съобщи, че Китай е поискал от държавните компании да замразят вноса на американски земеделски стоки.

Това се случва, след като Тръмп обяви миналата седмица, че САЩ ще наложат мита от 10% върху китайски вносни стоки на стойност 300 млрд. долара. Митата ще влязат в сила от 1 септември. Съобщението на Тръмп беше направено, след като китайски и американски официални представители обсъждаха търговията по-рано миналата седмица на фона на усилията на двете страни за възобновяване на преговорите.

В понеделник инвеститорите се насочиха към традиционни активи-убежища като държавните облигации и златото на фона на несигурността. Доходността по 10-годишните американски държавни облигации намалява до 1,773% и достига най-ниското си ниво от ноември 2016 г. Доходността по 30-годишните облигации също се понижава до 2,333%.

Цената на златото достига 6-годишен връх, като американските фючърси върху ценния метал с доставка за декември поскъпват с 1,67% до ниво от 1481,8 долара за тройунция.

Cboe Volatility Index (VIX), смятан за най-доброто мерило за страха на пазарите, скача с 23% до 21,68.

На валутните пазари доларовият индекс, който измерва стойността на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, отбелязва спад от 0,49% до 97,59 пункта. Еврото поскъпва с 0,72% до 1,1188 долара, а паундът поевтинява минимално с 0,04% до 1,215 долара. Спрямо йената щатската валута поевтинява с 0,43% до 106,11 долара.

На стоковите пазари цените на петрола се понижават на фона на притесненията за растежа на световната икономика. Фючърсите върху международния бенчмарк Брент, добиван в Северно море, поевтиняват с 1,31 долара до 60,58 долара за барел. Контрактите върху американския лек суров петрол WTI отписват 87 цента от стойността си до 54,79 долара за барел.

*Информацията е актуална към 18,15 ч. българско време. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:08 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още