IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Dow Jones завърши на най-ниското си ниво от началото на годината

S&P 500 навлезе още по-дълбоко на територията на корекцията

23:49 | 23.02.22 г.
Dow Jones завърши на най-ниското си ниво от началото на годината

Широкият измерител S&P 500 отбеляза спад за четвърта поредна сесия в сряда, навлизайки още по-дълбоко на територията на корекцията на фона на ескалиращото напрежение между Русия и Украйна, предава CNBC.

Индексът се понижи с 1,8% до ниво от 4225,50 пункта. Това е спад с близо 12% спрямо рекордното му затваряне на 3 януари. Индексът на сините чипове Dow Jones Industrial Average е надолу с 464,85 пункта до ниво от 33 131,76 пункта. Така индексът завърши под най-ниското си ниво от началото на годината. Това е пета поредна сесия, в която Dow се озовава на червена територия.

Технологичният показател Nasdaq Composite се понижи с 2,6% до 13 037,49 пункта. Индексът е близо до „мечата“ територия на пазара и отбелязва спад от над 18% спрямо рекордното си затваряне през ноември.

Компании, които се възползват от повторното отваряне на икономиката, като авиокомпании и оператори на круизни кораби се озоваха на червена територия, както и някои технологични имена. Книжата на Delta Air Lines поевтиняха с 4,1%, а цената на акциите на Tesla е надолу със 7%. Гигантът в електронната търговия Amazon отбеляза спад с 3,5%, а книжата на Apple поевтиняха с 2,5%.

Компаниите за търговия на дребно също бяха залети от червена вълна, като цената на акциите на Macy’s спадна с 5,2%, а тази на TJX Companies - с 4,2%. Книжата на Best Buy поевтиняха с 2,1%, а тези на Nordstrom – с 3,4%.
В същото време гигантът в търговията със стоки за дома Lowe’s отбеляза ръст, след като надмина очакванията за резултатите си и обяви ръст на приходите от продажби с 5%.

Инвеститорите отново бяха под влиянието на напрежението между Русия и Украйна. Украинското министерство на дигиталната трансформация съобщи в сряда, че е била извършена нова DDoS атака, която е спряла достъпа на някои организации до сайтове на правителството, съобщи NBC.

Украйна също така предупреди гражданите си да не пътуват в Русия и да напуснат съседната страна, ако са там. В същото време Великобритания предупреди, че е готова да наложи още санкции на Русия.

В сряда администрацията на американския президент Джо Байдън обяви санкции срещу компанията оператор на газопровода „Северен поток“ 2 след първия транш от санкции срещу Русия във вторник, насочени срещу руски банки, суверенния дълг на страната и трима души.

VanEck Russia ETF, който инвестира във водещи руски компании, отбеляза спад от близо 10% в сряда.

„Макар че несигурността се запазва, работата ни показва, че в исторически план военни кризисни събития обикновено водят до волатилност на пазарите и често причиняват краткосрочен спад, но акциите в крайна сметка се възстановяват, ако събитието не тласне икономиката към рецесия“, коментира Ейлем Сенюз, старши глобален макростратег в компанията Truist, в бележка до клиенти.

Инвеститорите са под влиянието и на притеснения заради рекордната инфлация и политиката на Федералния резерв, която може да доведе до повишаване на лихвите още идния месец.

Wall Street смята, че има 100% шанс за повишаване на лихвите на заседанието на Федералния резерв през март, показва инструментът FedWatch на CME Group.

На облигационните пазари доходността по 10-годишните и по 30-годишните американски държавни ценни книжа се повиши до съответно 1,995% и 2,299%.

На валутните пазари доларовият индекс, който следи представянето на щатските пари спрямо кошница от шест основни валути, се повиши с 0,19% до 96,21 пункта. Еврото поевтиня с 0,19% до 1,13 долара, а паундът е надолу с 0,30% до 1,354 долара. Спрямо йената щатските пари поевтиняха с 0,05% до 115,02 йени за долар.

На стоковите пазари цената на петрола компенсира загубите по-рано през деня и нарасна след съобщенията, че украинското правителство, външно министерство и държавната служба за сигурност са били засегнати от кибератака.

Контрактите върху международния бенчмарк Брент са нагоре с 1,48 долара до 98,32 долара за барел. Фючърсите върху американския лек суров петрол WTI прибавиха 19 цента към стойността си до 92,10 долара за барел.

Американските фючърси върху златото поскъпнаха с 0,2% до 1910,40 долара за тройунция.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:41 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

Финанси виж още